• (bkz: #57292077)

    yukaridaki entryde bahsettigim uzere dogal tarim hakkinda bir kac sey yazmak istiyorum.

    dogal tarim aslinda bir tarim tekniginden ziyade hayat felsefesi ve yasam bicimidir.

    amac bilinen tarim teknikleriyle topraga zarar vermemek ve surdurulebilir bir yasam saglamak topraktan. topragi surme, kazma, ilaclama ve gubreleme yok. bir orman dusunun hic bir insan mudahalesi olmadan nasil da ayakta kaliyor ve varligini devam ettiriyorsa dogal tarimda da mantik bunun uzerine kurulu. dogada bizim besin diye nitelendirdigimiz tarim urunleri ile gordugunuz zaman keseceginiz dikenli bir bitki arasinda bir fark yok. doga icin, toprak icin her sey bir. siz dogaya biraz yardim ediyorsunuz ona istedigi seyleri, yani tohumlari vererek. o da karsiliginda size besin veriyor ve sizin bilinen tarim yontemlerinde oldugu gibi agir isler yapmaniza gerek kalmiyor, orman gibi. en onemli unsurlardan biri tohum toplari yapip mumkun oldugunca cok ve farkli varyasyonda tohumu topraga vermek, doga hangi bitkinin nerede yetisecegine kendisi karar verecektir, insan mudahalesi olmadan. siz ona tohum vereceksiniz o size besin. ayrica toprak gunden gune zenginlesiyor ve bolgede yasam zenginligi ve kalitesi artiyor. tek urun ekimi yerine topraktan onlarca farki urun aliyorsun.

    bu teknigi ilk gelistiren kisi japon biyolog ciftci ve felsefeci masanobu fukuoka. yaklasik 30 lu yaslarin sonlarina dogru tarlasina kesin donus yapiyor ve 40 yili askin deneme yanilma yontemleri sonrasinda bilinen tum tarim tekniklerini reddererek gelistirdigi bu yontemle normal bilindik teknikleri kullanan ciftcilerinkinden daha verimli ve saglikli urunler aliyor.

    sadece urun almanin da otesinde bunu bir felsefeye donusturuyor zen felsefesi ile harmanlanmis bir sekilde sunuyor "ekin sapi devrimi" adli kitabinda.

    ardindan dunyanin her yaninda insanlar fukuoka'nin tarlasina gidip onun yaninda bu yasam bicimini ogrenmeye basliyor, gunluk ziyaret yapanlardan fukuokanin yaninda 10 yil kalanina kadar bir suru insan. bunlardan bir tanesi ayni teknigi kuzey yunanistan da gelistiren ve muthis bir meyve bahcesi olan panos.
    yine su an bulundugum yerde fukuoka'nin ogrencisi olan damian da, arjantin'de tam olarak ayni teknigi olmasa da benzer yontemleri kullanarak tarim yapiyor.
81 entry daha
hesabın var mı? giriş yap