11459 entry daha
  • milyonlarca insanın hayatının 4-5 herif sayesinde nasıl başlayıp bittiğini öğrenmek cidden garip.

    aslında henry viii'nin başlığına yazıyordum bunu ama konu genişledikçe genişledi. bize hep ucundan kıyısından (kendi tarihimize kadar) anlatılan konular tee kastilya, londra, roma, paris, aachen filan derken her yere yayılınca iş buraya kadar geldi.

    kastilya kraliçesi birinci isabel reconquista'yı tamamlayıp emevileri ve yahudileri iber'den atınca, başlamış hristiyan dünyası ile kız alıp verme işlerine. kızı aragonlu catherine'i ingiltere veliaht prensi arthur tudor ile nikahlamışlar. lakin arthur hakka yürüyüp catherine dul kalınca çarşı karışmış ve dünya tarihi değişmiş.

    --boşanma davası--

    catherine bu olaydan bir kaç yıl sonra şımarık piç henry ile evlenmiş. piç dediysem, adam kral yani; hareketleri piç. lakin bu çiftimizin erkek çocukları olmamış. ya da olduysa da yaşamamış sanırım. bunun üzerine zaten uçkurunda filler tepişen henry başlamış tuttuğunu öpmeye ve yasal bir veliaht istediğinden lotoyu tutturan her türk gibi karıyı boşamak için harekete geçmiş. bahane de hazır, "sen benim abimle işi pişirdin, biz evlenince lanetlendik. oğlan isterim ben!". (bu kısmı ne kadar doğru, ne kadar kurmaca bilemem).

    --ana yüreği ve klavye delikanlısı--

    bütün avrupa bu magazinsel olaylarla çalkalanırken bir yandan da charles'la francis birbirine girmiş halde. charles denen pezevenk avrupa'nın yarısını parsellemiş zaten. napoli onda, ispanya onda, almanya onda... adam bildiğin imparator. hani şu kanuni'nin mektuplarla kapıştığı, bizim şarlken diye bildiğimiz herif işte. francis de, henry'nin tiksindiği, koca burunlu fransa kralı. bunu da fransua olarak okuyoruz tarihimizde*. bunların birbirine girme sebebi de, charles'ın "alayına rest" deyip fransa'ya "güneye inemezsin" atarı. inersin, inemezsin, inersin, inemezsin derken, bizim charles francis'in aklını alıyor ve yakalayıp esir ediyor.

    francis'in kadın anası hemen kahrından süleyman'a mektup gönderip, "minik kuşum fransua'mı kurtarın" diye figan ediyor. hazır ortalık karışık bizim diego süleyman da durur mu, hemen o efsane mektubu yapıştırıyor. "ben iran'da şah, istanbul'da padişah, mısır'da sultan, kırım'da han, orada şu, burada bu; sen ki francis". özetle, "sen kim köpeksin" diyor yani ve durumdan vazife çıkararak "şimdi ananı laciverte boyadım yamuk suratlı charles efendi" diyerek mohaç'a yardırıyor ve iki saatte habsburglar'ın anasını belliyor. tabii charles efendi klavye delikanlısı çıkınca almanya seferine gelen sülümanı görüp "topuk topuk topuk" diyerek olay yerinden uzaklaşıyor.

    --papa'ya hapis şoku--

    charles esir francis ile anlaşıp bunu bırakıyor ama dönek herif anlaşmaya uymuyor. üstüne bir de gidip papa ile iş birliği yapınca bizim charles dellenip "çocuk oyuncağı mı lan bu" diyerek roma'yı işgal ediyor.

    bu sırada henry'nin boşanma davası büyüyüp papa'ya kadar gidiyor ve burada devreye yeni oyuncular giriyor. fakat kader ağlarını örmüş, bizim catherine'in yeğeni kim çıksa beğenirsin? evet charles! "teyzem dul kalırsa saçların kemerimi süsler papa efendi" diye baskıyı yapınca, zaten evinden yurdundan olan papa mecburen "zinhar olmaz" diye yapıştırıyor henry'e retti.

    bunun üzerine londra'da çarşı karışıyor haliyle. adam ingiltere kralı ama karıyı boşayamıyor. "papa'ya bir, kilisesine iki ulan! ben bu oyunu bozarım" diyerek, ülkede ne kadar yiyici, ne kadar şerefsiz papaz varsa hepsinin ipliğini açığa çıkarıp anglikan kilisesini kuruyor.*oysa henry başlarda luthercilere karşı roma'nın yanında yer almış, papa'ya bizzat mektuplar göndermiş şerefsizin teki. işine gelmeyince hemen "öyle demedim, böyle dedim"cilerden.

    --sağlıklı olsun da--
    charles'da 56 yaşına geldiğinde "dünya malı dünyada kalır" diyerek imparatorluğu kardeşi ferdinand'a bırakıyor ve ispanya'da bir manastıra yerleşiyor. 2 yıl sonra sıtmadan gidiyor kaiser efendi.

    henry ise sonunda amacına ulaşıp, hatundan hatuna atlayarak hayatına devam ediyor. seda sayan'ın rekorlarını alt üst etmesine rağmen taht en sonunda yine kızı mary'e kalıyor, oğlan yok yine. kendisi tarihe bloody mary olarak geçen rafine bir manyak bu arada.

    tarih güzel şey;
    ikinci dünya savaşı (bkz: #47014686)
    coğrafi keşifler (bkz: #46888336)
    pergamon (bkz: #48660350)
30341 entry daha
hesabın var mı? giriş yap