1952 entry daha
  • piçsel özet: serinin müzikleri üzerine teknik olmayan genel bir degerlendirme, dertop. özellikle de "the game is on" icin inceleme yazisi. bolca link icerir.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    chase ya da pursuit= ing. pesine düsmek, kovalamak, takip, izleme, arama, arastirma. polisiye durumlarda daha cok pursuit kullaniliyor.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    bbc'nin sherlock'unun, süphesiz ki tüm müzikleri bir harika. ama iclerinden biri var ki, o da dizinin sinyal müziginin* de önüne gecen the game is on! nami diger welcome to london. bazi yerlerde the chase/the taxi chase, yani hizli versiyonu ile pursuit olarak karsimiza cikmakta. iste bu, en cok akla yer edeni, en sevileni!

    hal böyle olunca müzigin farkli uyarlamalari da kacinilmaz olmus. müzik paylasim platformlarinda bu acikca görülüyor. cogu yerde potpuri icersinde jenerik olarak karsimiza ciksa da, elde edilen liste bir hayli kabarik. aralarinda cok güzel yapilmis isler var. kisacasi ikonik bir müzik olmaya aday. hatta serinin diger müzikleri icerisinde farkli tinilarla yer yer karsimiza cikmakta ve ayri müzik gecislerinde köprü olarak kullanildigini görüyoruz. hatta o kadar siklikla kullaniliyor ki, o müzik calmazsa sanki havaya giremiyoruz. serinin tadi-tuzu, baharati gibi adeta.

    ayrica ikonik derken; kendi gibi dedektif-polisiye konulu bir baska seriden örnek vermek istiyorum. 1963 yilinda, sinyal müziginin yaraticisinin henry mancini'nin oldugu the pink panther original theme sound. pembe panter cizgi film serisinin müziginin ulastigi ve hatta basinin arsa degdigi mertebeden bahsediyorum. sherlock'un "the game is on" 'u icin umarim o günleri de görürüz. pembe panter sevenlere de buradan selam olsun. hop müfettis gadget, olum seni de unutmadik bil istedim.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    the pink panther cizgi filmi orijinal sinyal müzigi: https://www.youtube.com/watch?v=hhhwnrlzrus
    inspector gadget cizgi filmi orijinal sinyal müzigi: https://www.youtube.com/watch?v=e-jhfxvlkik
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    devam ediyoruz. sahsi fikrime göre; 2. sezonun "a scandal in belgravia" adli ilk bölümünde irene adler'e ithafen yer alan the women ve sherlocked'dan sonra (-ki ikisi de ayni müzik), benim de en cok begendigim ve serinin soundtrack albümündeki ismi ile "the game is on" oldu. dilime öyle cok dolanmis ki melodisi, sürekli mirildaniyorum orda burda.

    ve yine 2. sezon müziklerinden olan irene's theme ile prepared to do anything, 3. sezona ait how it was done, sherlocklives, lazarus, stag night* , redbeard ve the east wind yabana atilir cinsten degil. herbirinden ayri ayri lezzet fiskiriyor resmen. sürekli dinlemekten alikoyamiyorum kendimi.

    ha bu arada unutmadan ekleyelim; dizinin müzikleri david arnold ve michael price ikilisi tarafindan yapiliyor. takdiri sonuna kadar hakediyorlar. david arnold'i daha önceden yapmis oldugu islerden* taniyoruz zaten. siirsel bir hava estiriyor yapmis oldugu müziklerde. bu özellik de onun imzasi haline gelmis zamanla. daha ismini görmeden, acaba bu müzigi "o" yapmis olabilir mi diye düsündürüyor inceden. hele ki gectigimiz günlerde the abominable bride adiyla yayinlanan noel özel bölümünün müzigi de tüyler ürperten cinsten. bestecinin melodik olarak tekrara düsmediginin de kaniti olmus. simdiden yeni sezonun müziklerinin ne kadar iyi olacaginin da böylelikle sinyallerini vermis oldu. ne diyelim eline-koluna, kulagina saglik deyvit.

    neyse, bunlar zaten cogumuzun bildigi seyler. hatirlamis olduk. ancak ek bir bilgi olarak sunu belirtelim ki; sözünü ettigimiz müzik olan the game is on, kompozitörleri tarafindan polisiye bir kovalamacaya* hizmet etmesi amaciyla yaratilmis. east west quantum leap symphonic orchestra gold müzisyenleri de kompozisyonlari ile parcaya istirak etmisler. salt piyano versiyonundan bahsetmiyorum tabii ki. a study in pink'te yer alan taksi kovalamaca sahnesindeki formu ile... bölümün nabzini elinde tutan, nabiz ayarlarimizla bir asagi bir yukari oynayan ve "welcome to london" repligi ile son bulan lokomotif bir beste. heyecan verici. tam bir telas-panik, kosturmaca duygusu yaratilmis. e bu kadar begenilmesine sasmamali dogrusu.

    biraz da duygulara deginelim. evet, klasik müzik enstrümanlarinca icra edilen bestenin -remixleri dahil etmiyorum tabii- hizli ve yavas versiyonlarindan alinan tatlar da bambaskadir. her iki türünde de farkili duygular hissetmek mümkün. tipki mona lisa tablosu benzetmesi yapilan ve akillara hababam sinifi film serilerinin müzigi olarak yer etmis o meshur melih kibar bestesinde oldugu gibi. hani hizli calinca eglenceli yavas calinca hüzünlü bir hal alir ya hababamin müzigi, iste sherlock'ta duygusal karsiliklari hababamdaki kadar birbirine cok zit ve net olmasa da benzer özellikler ve o duygularin dinleyene gecmesine aracilik eden müzikal tinilar barindiriyor. hizli versiyonunda; haylaz, heyecanli, merakli, hevesli, telasli, delice bir cesaret, acemi, atak, engelleri asmaya calisan... ve yavas versiyonunda ise tüm engelleri asip nihayete eremeyerek yorgun düsmüs, durgun, sakin, düsünceli, sessiz, kuskulu, umutlu, inancli, emin, kurnaz, silbastan fakat emin adimlarla engelleri yeniden bir bir kaldirma istegi... bize gecen duygular bunlar. ve kisilere göre degiskenlik gösterecek olan niceleri, yahut sadece birkaci, belki de e) hicbiri.

    yani kisacasi dizinin kurgusu ve oyunculuklari disinda müzikleri de, basta da belirtigim gibi bir harika.

    cok dagildik. biraz toparlayalim. sir arthur conan doyle'in ayni adi tasiyan romanlarinda gecen hikayelere dayanan britanya* televizyon dizisinin, hali hazirda yayinlanmis 3 sezonu bulunmakta. 4. ve 5. sezonlarinin da onayi alinmis durumda. bu da uzun vadede heyecanli bekleyisler demek. bbc one ekranlarinda yayinlanan dizinin müzik listesi, özellikle klasik müzik severler icin dinlemeye deger.

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    her sezonunda, her biri sinema filminden hallice 90 dakikadan olusan 3'er bölüm bulunan, serinin en son yayinlanmis olan xmas/noel özel bölümü haric soundtrack listesi, müziklerin süreleri ve yer aldigi bölüm isimleri ile birlikte söyledir:

    1. sezon
    1 opening titles* 0:40
    2 the game is on 3:40 "a study in pink"
    3 war 3:19 "a study in pink"
    4 pink 3:47 "a study in pink"
    5 security cameras 3:02 "a study in pink"
    6 pursuit 1:49 "a study in pink"
    7 which bottle? 2:11 "a study in pink"
    8 targets 2:26 "the blind banker"
    9 library books 3:19 "the blind banker"
    10 number systems 3:01 "the blind banker"
    11 light-fingered 3:41 "the blind banker"
    12 elegy 3:13 "the blind banker"
    13 crates of books 3:03 "the blind banker"
    14 sandbag 4:42 "the blind banker"
    15 on the move 2:43 "the great game"
    16 back to work 3:50 "the great game"
    17 woman on the slab 2:51 "the great game"
    18 a man who can 3:13 "the great game"
    19 final act 3:08 "the great game"

    2. sezon
    1 irene's theme 0:42 "a scandal in belgravia"
    2 potential clients 1:58 "a scandal in belgravia"
    3 status symbols 2:33 "a scandal in belgravia"
    4 the woman 2:31 "a scandal in belgravia"
    5 dark times 2:16 "a scandal in belgravia"
    6 smoke alarm 3:00 "a scandal in belgravia"
    7 sherlocked 3:44 "a scandal in belgravia"
    8 pursued by a hound 1:45 "the hounds of baskerville"
    9 the village 2:30 "the hounds of baskerville"
    10 double room 2:21 "the hounds of baskerville"
    11 deeper into baskerville 2:44 "the hounds of baskerville"
    12 to dartmoor 3:11 "the hounds of baskerville"
    13 the lab 3:40 "the hounds of baskerville"
    14 mind palace and solution 2:04 "the hounds of baskerville"
    15 grimm fairy tales 3:12 "the reichenbach fall"
    16 deduction and deception 2:45 "the reichenbach fall"
    17 prepared to do anything 4:17 "the reichenbach fall"
    18 blood on the pavement 2:07 "the reichenbach fall"
    19 one more miracle 2:08 "the reichenbach fall"

    3. sezon
    1 how it was done 2:44 "the empty hearse"
    2 god rest his soul 1:42 "the empty hearse"
    3 floating dust 3:29 "the empty hearse"
    4 #sherlocklives 2:48 "the empty hearse"
    5 back to work 2:58 "the empty hearse"
    6 vanishing underground 2:29 "the empty hearse"
    7 john is quite a nice guy 4:04 "the empty hearse"
    8 lazarus 3:36 "the empty hearse"
    9 lestrade – the movie 3:06 "the sign of three"
    10 to battle 4:01 "the sign of three"
    11 stag night 2:15 "the sign of three"
    12 the mayfly man 4:16 "the sign of three"
    13 major sholto 2:59 "the sign of three"
    14 waltz for john & mary 1:09 "the sign of three"
    15 magnussen 3:32 "his last vow"
    16 forwards or backwards 4:40 "his last vow"
    17 redbeard 2:11 "his last vow"
    18 the lie ın leinster gardens 3:14 "his last vow"
    19 addicted to a certain lifestyle 3:48 "his last vow"
    20 the problems of your future 5:36 "his last vow"
    21 appledore 3:35 "his last vow"
    22 the east wind 4:01 "his last vow"
    23 titles* – 45 second version 0:52 -

    !!! ilgilenenler icin kaynak liste burada ve müzikleri tek tek dinlemek icin tik tik: http://bakerstreet.wikia.com/…television_soundtrack

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    sherlock serisinin bölüm listesi:
    1. sezon 1. bölüm: a study in pink (2010)
    1. sezon 2. bölüm: the blind banker (2010)
    1. sezon 3. bölüm: the great game (2010)
    2. sezon 1. bölüm: a scandal in belgravia (2012)
    2. sezon 2. bölüm: the hounds of baskerville (2012)
    2. sezon 3. bölüm: the reichenbach fall (2012)
    3. sezon 1. bölüm: the empty hearse (2014)
    3. sezon 2. bölüm: the sign of three (2014)
    3. sezon 3. bölüm: his last vow (2014)
    4. sezon 0. bölüm/1. bölüm (?): the abominable bride (2016)

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    daha önce bahsettigimiz gibi, "the game is on/welcome to london"' in simdiye kadar yapilmis ve cesitli enstrümanlar ile yorumlanmis bir cok farkli versiyonu var. asagida calma link'leri ile birlikte verilmis ve tüm o birbirinden farkli yorumlardan derlenerek kendi zevkime göre derledigim bir secki bulunmakta:

    * orijinal hizli versiyon: https://www.youtube.com/watch?v=dpkow824qas

    * orijinal yavas versiyon: https://www.youtube.com/watch?v=-hncc_s6xlm

    * * taryn harbridge, keman performansi: https://www.youtube.com/watch?v=l6b-8v4lyau

    * slava makovsky, midi-piyano performansi: https://www.youtube.com/watch?v=im0pbjxfkpm

    * david weese&derek sena, düet klasik gitar performansi: https://www.youtube.com/watch?v=p3jfsu3subo

    * eric calderone, elektro gitar performansi: https://www.youtube.com/watch?v=7yr_we6ivyu

    * sergey ryzhkov, keyboard-piyano performansi: https://www.youtube.com/watch?v=gapubrq0fu4

    * klasik piyano performansi (1) https://www.youtube.com/watch?v=k2t9jyca-l4

    * * klasik piyano performansi (2) https://www.youtube.com/watch?v=_9ghvla-clc (önce the women'i=sherlocked'u caliyor, sonra da welcome to london)

    * dubstep versiyonu (1): https://www.youtube.com/watch?v=mx06zxcklvs

    * * dubstep versiyonu (2): https://www.youtube.com/watch?v=zulnteivevi

    * dubstep versiyonu (3): https://www.youtube.com/watch?v=kf5557fj6du

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    ** "the game is on" notalari icin: http://cs10246.userapi.com/…58756/-3/y_eda52a61.jpg

    *** "the game is on" cep telefonu (ring tones) melodisi icin: http://www.sherlockology.com/downloads

    digerleri: serinin sinyal müzigi olan title music, the chase (pursuit), a 221b christmas ve reichenbach ballad (title music=sinyal müzigi)
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    **** taze taze

    the abominable bride/season 4 episode (0) müzigi icin: https://www.youtube.com/watch?v=c-silt6mws8

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    ***** söyle bir web sitesi var, sherlock meraklilarina...

    http://www.sherlockology.com/

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    sadede geldik dostlar. sherlock'un yeni bölümleri 2017'ye kadar -evet biliyorum zor olsa da- beklemeye deger dogrusu. yoklugunda en az kendi kadar kaliteli yapimlarla* avunacagiz fakat, "noel özel bölümü" gibi arada agzimiza birer parmak bal calsalar hic de fena olmaz hani. zira tadi damagimizda kaldi. üstelik güzel müzikleri de cabasi!

    coming soon...ish*

    :/

    *
1545 entry daha
hesabın var mı? giriş yap