18 entry daha
  • gün itibarıyla j kasa 1.6 cdti sport donanımlı, otomatik vites, gırtlak dolu bir versiyonunun test sürüşünü yaptığım otomobildir. notlarım ise şöyle:

    motor ve şanzıman: aynı motoru ve şanzımanı birkaç hafta önce yeni kasa opel astra'da (astra k) kullanmıştım. sedan daha ağır (1420 kg) olmasına rağmen çok bir fark hissetmedim gidişlerinde. motor 1500dd altına düştüğünde bile arabayı sürükleyebilecek yeterli torku veriyor. daha fazlasına ihtiyaç olduğunda da gaz pedalına basarsanız şanzıman istediğinizi vermek için tereddüt etmiyor. vites düşüyor ve 2000 devir civarıdaki maksimum tork ile koltuğa yapıştırıyor. şanzımanın geçişleri gayet iyi. ha bir dual clutch ya da cvt mi? kesinlikle değil. ilk üç vites biraz fazla gevşek ama sonrasında lock up devreye girdiğinde gayet iyi aktarıyor gücü. 4. 5. vites hızlanması çok iyi. 136 beygir gücü bu viteslerde daha çok hissettiriyor. vitesi sola yatırıp manuel kontrole sahip olabiliyorsunuz. itince yükseltiyor, çekince düşürüyor. keşke çekince yükselseydi. çekince büyüseydi yazmamak için zor tuttum kendimi. birkaç defa 80 - 120 denedim tepkiler sollamalarda üzmeyecek kadar hızlı, tatminkar. vites düşünce dizellerde yüksek devirde gelen boşa bağırıp çekmeme hissi yok. ne dedim ben ya.. ama öyle. vites düşüp 2000 dd'den 3000-3500'ddye çıkınca ben burada bittim gitmiyorum demiyor motor. vites kolunu sola yatırıp manuelde 1-2-3-4-5-6 yapınca daha keskin tepkiler veriyor şanzıman, daha iyi gidiyor.

    iç mekan: yakıt tüketimine ve performansa odaklandığım için çok dikkat edemedim iç mekana ama daha önce showroomda kurcaladığımdan aklımda kalan bilgilerle bir şeyler yazacağım. boyum 1,79, ön koltuğu kendime göre ayarladığımda arka koltukta herhangi bir sıkışma ya da daraltı yaşamadım. malzeme kaliteleri fena değildi. ön göğüslüğün (bkz: döşe bak döşe) tasarımı açıkçası benim çok hoşuma gidiyor. opel yeni astra'da akıma uyarak kontrolleri bir arada bir ekranda toplamış fakat bu araçta (astra j sedan) her şey benim istediğim gibi her fonksiyonun ayrı bir düğmesi var uçak kokpiti gibi yani tam benim gibi eski kafalılar için. akıllı telefon ya da tablet değil ki bu kardeşim. 2 kere kullandın mı alışıyorsun zaten o düğmelere. düğmeler güzeldir, mikrop kadar piksellere kurban etmeyin o şirin düğmeleri. o her düğmedeki ışıkların ayrı ayrı yanışı var ya anlayamazsınız... kullandığım araçta afl+, sunroof ve intellilink (bir multimedya ekranı için nasıl bir isimse artık yazarken 1 saat düşündüm), koltuk ve direksiyon ısıtma vardı. gayet güzel donanımlar ve hem görsel hem de fonksiyonel olarak dolduruyor iç mekanı.

    yalıtım: yol sesi yalıtımı için yorum yapmak istemiyorum. gayet güzel asfaltlarda kullandım arabayı, bu şartlarda çok sesizdi. rüzgar sesi de 130 140 km/s hızlara çıkmama rağmen aklımda kalmadığına göre fark edilecek seviyede değildi diye düşünüyorum. şaşırdığım noktaya geleyim. ben 2 hafta önce astra k sürdüm. yeni kasa denilenden. astra k'yı ilk çalıştırdığımda duyduğum o ford cargo motoru gürültüsünü bu arabada duyamadım. stop ettim tekrar çalıştırdım. o ses yine yok. motor soğuk değil mi acaba diye düşündüm ama soğuk. tamam ses hiç duyulmuyor değil ama yeni astradaki gibi oha dedirtmedi.

    direksiyon hissi ve sürüş: direksiyon çok hafifti ve çok hisli değildi, makinanın kütlesini düşündüğümde o kütleye bu kadar kolay ve hissiz yön verebilmek hoşuma gitmedi. büyük ve ağır bir gövde var astrada. o direksiyonun virajlarda güven vereceğinden şüpheliyim. arabaya binmeden önce eğilip arka süspansiyona baktım watts link denilen ve astra j yeni çıktığında ballandıra ballandıra anlatılan zamazingo yerinde yoktu. sürüşü ve yol tutuşu ne kadar etkiler bilmiyorum ama onun orada olmaması hoşuma gitmedi. sordum, 2016'larda kaldırıldığını söylediler. muhtemelen ağırlıktan tasarruf için.

    süspansiyon: kesinlikle astra k'dan ve ford focus'tan daha yumuşak. bunda çalışma aralığı geniş amortisörlerin ve 17 inç olmasına rağmen gayet tombul yanaklı lastikler kullanan jantların etkisi büyük diye düşünüyorum. o kadar geniş tekerlek çapına rağmen çamurluk ve lastik arasında baya bi boşluk vardı. focus'a ve astra k'ya diyememiştim ama buna kullanabilirim lokum gibi tabirini. yol tutuştan çok direksiyon hissine ve konfora önem veren biri olduğum için bu süspansiyona olmuş diyebilirim. (araba iyi yol tutmasa bile yolu ne zaman bırakacağını anlatır direksiyon hissi, hayvan gibi yol tutan ama direksiyon hissi olmayan bir arabadan daha güvende hissedersiniz kendinizi bu yüzden önemlidir.) bu süspansiyona ek olarak keşke direksiyonu da focus gibi hisli olsaydı.

    tüketim: sürüşe başlamadan önce sıfırladım ortalama tüketimi. yaklaşık 5-6 km yol yaptım. 3 4 kere sert hızlanma, 80-120 denemeleri. vitesi manuele alıp 1-2-3-4-5-6 yaptım birkaç kere. cruise control açıp 100'de 110'da sabit gittim kısa bir mesafe. motor soğuktu. araba 9km'deydi. bildiğin 9, 000009 yazıyordu ilk ben sürdüm yani. tüm bu etmenlere rağmen test sürüşü bittiğinde 7,9 lt/100km yazıyordu ortalama tüketimde. sert kullanım, soğuk motor ve arabanın rodajda olduğu düşünüldüğünde bence gayet iyi bir rakam bu. uzun yolda 5 lt. civarında şehir içinde de sakin kullanımda 6,5 lt. civarında yakacağını düşünüyorum.

    tasarım: yukarıda bir arkadaş sınıfının en yakışıklısı yazmış bence de öyle. en yakışıklısı ve heybetlisi diyebilirim.

    aylık kira için 375 eur+kdv istiyorlar. filo indirimiyle elite donanımlı dizel otomatik astra 86bin tl'ye geliyor. liste fiyatı 96,100 tl tarih: 11.03.2016
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap