aynı isimde "mısır" başlığı da var
519 entry daha
  • ülkede, yerli mısır tohumunu bulmuşsanız, gözünüz gibi bakınız. çok değerlenecekler. sizin ve çocuklarınızın ağız tadıyla mısır yemenize imkan sağlayacak son tohumlar onlar.

    son zamanlarda, özellikle mısır tarımının yapıldığı bölgelerde, hemen her tarlanın önünde tohum markalarının adını duyuran küçük tabelalar var. üstelik sadece mısır tarlaları önünde değil, gündöndü tarlalarını ve çeltik tarlalarını da ele geçirmişler. ben en çok "pioneer" adlı bir markanın adına rastlıyorum ama benzer markalar da mevcuttur elbet.
    halbuki ab'de çok tartışmalara yol açmış, gdo'lu tohumlardır bunlar. bu arada, her gdo kötü demek değil. sonuçta, bugün yediğimiz haliyle şeftali de, muz da, patlıcan da, genetiği değiştirilmiş meyveler ve daha hemen her şeyin genetiğini değiştirmiş insanlar tarıma başladıklarından beri. burada gdo'yu tam olarak açıklayan bir video da var: https://www.youtube.com/watch?v=7tmcxyp8xu4

    ama bu pazarlama tohumları kötüdür arkadaşlar.
    çocukluğumdan beri geçtiğim tarlaların önünde peydahlanan reklamların can sıkıcılığını bir yana koyuyorum, bize seçenek bırakılmaması daha çok sinirlerimi bozuyor.
    devlet başka tohum eken köylüden ürün almadığı için köylü bu tohumlara mecbur ediliyor ama köylü de az çakal değil. eskiden tohum almadan(ya da asgari düzeyde alan) kendi mahsulünden elde ettiği tohumu eken köylü, şimdi yeni tohum almadan ekim yapamıyor(aslında her yıl cebinden fazlasıyla tohum parası çıkıyor) ama bu tohumların pestisitlere ve çevresel koşullara dayanıklılığı daha fazla olduğu için ve üstelik normalden daha çok verim aldığı için umrunda da değil adamın. onlar da tipik bir şark kafasıyla "bugün olanı yeriz, yarına allah kerim" mantığıyla sadece gününü kurtarma peşinde. ses çıkarmıyorlar yani, herkes memnun sonuçta.
    gidin köylere mesela, her köylünün pestisit bastığı, yabancı tohum ektiği tarlası vardır ama kendine ayrı bahçe yapar. sırıtarak da söyler size bunu, sanki dünyanın en ahlaklı işiymiş gibi yaptığı.

    neyse... peki, kendimizi bu kanser davetiyesi dağıtan mısırlardan nasıl uzak tutarız?
    yerli mısır tüketerek.

    öncelikle belirteyim, yerli mısır ülkede yetişen mısır demek değildir. bir çoğu bu yanılgıya düşer, köylüler dahil. yerli mısır anadolu'nun tohumudur. yüzyıllardır bu coğrafya insanına besin olmuş, gdo'suz mısırdır.
    pazara çıkıyorum; mısır alacağım, -tipinden belli zaten yerli tohum olmadığı- adama soruyorum, "yerli tohum mu bu?" diye, "yerli abla" diyor. tek yerli yanı ülkede yetişmiş olması ama tohum yabancı?
    artık bilmediklerinden mi, yoksa masus mu yapıyorlar siz karar verin. ben oyumu ikinciden yana kullanıyorum. her şeye kafası zehir gibi çalışan, haftadan haftaya gördüğü suratı unutmayan adamlar mı bilmeyecek tohumun yabancı olduğunu? köylü de biliyor, pazarcı da.

    bu mısırı nasıl ayırt ediyorum peki? gerçekten kolay.
    bir koçanı elinize alıp üstündeki mısır sırasını saymanız kafi. yerli mısırda sadece 8 sıra mısır bulunur. 9. sıra ve belki 10. sıralar nadir de olsa bulunabilmektedir. yabancı tohumlarda ise bu sayı on beş-on altıya kadar çıkabilmektedir.
    yerli tohumun mısırında her bir tane inci gibi yanyana sıralanmamıştır, bazen sıralar birbirine geçmiştir. bir ucundan sayarsınız 8 sıra çıkar, diğer ucundan sayarsınız 10 sıra çıkar mesela.
    taneler arasında boşluklar da bulunabilir. taneler arasında büyüklük farkı da olabilir. üstelik taneler daha yuvarlaktır. bu mısırın olgunlaşmamış ya da kötü olduğu anlamına gelmez. her ne kadar üstünde hiç boşluk bulunmayan, yanyana muntazam nizama girmiş taneleri bulunan mısırlar gözünüze daha iyi ve lezzetli gözükse de, esasen hepsi yabancı tohumdur.

    yapacağınız iş bu kadar basit. saymak.
    sayarak yerli tohum tüketebilirsiniz. sağlığını korursunuz. varsa hala bunları eken kişilere destek olmakla kalmaz, piyasada talep oluşturarak bu tohumların ekilip, korunmasına yardımcı olursunuz.

    edit: elime geçen mısırların fotoğrafını çektim. o kadar zor ki bulmak bu mısırları, ancak geçtiğimiz yaz bulabildim.
    https://i.hizliresim.com/1jjrl5.jpg
    https://i.hizliresim.com/lbdjyv.jpg
515 entry daha
hesabın var mı? giriş yap