173 entry daha
  • eski filmleri izlenilesi büyük sektör. eski filmleri ne zaman izlesem denk geldiğim döneme lanet etmemek zor oluyor. genelde vasat olan dc filmlerinin, marvel filmlerinin, fox filmlerinin, yani çizgi-roman uyarlamalarının hollywood'u esir aldığı bir dönemdeyiz artık. düşünün, muazzam klasikler üretmiş olan warner bros vasat dc filmlerine odaklanmak maksadıyla daha az film üreteceğini açıklıyor. ne kadar acı! çizgi-roman uyarlamaları kopyala-yapıştır tadında, vasat, yüzeysel ve sıkıcı.

    eski filmleri izleyin. eskileri izleyin ki şimdiki filmlerle mukayese ettiğinizde hollywood'un ne kadar berbat bir noktada olduğunu görün. hollywood onca senaristine, parasına ve teknolojisine rağmen artık eskisi kadar iyi filmler üretemiyor. senaryolar vasat, yüzeysel ve alabildiğine klişe. karakterler ya inandırıcılıktan uzak ya da gene vasat ve tek boyutlu. diyaloglarsa gerçekten de kötü. koskoca sektör ergen seyirci kitlesine hitap eden filmler yapar oldu. ve bu zihniyet sektörü ele geçirmiş durumda. fark etmez, açın bir humphrey bogart filmi, bir elizabeth taylor, bir montgomery clift filmi. billy wilder'ın filmlerini izleyin ve o diyalogları, o çatışmaları, o olay akışını görün. muazzam! ne zaman eski bir film izlesem film kötü olsa bile o diyaloglara, repliklere hayran kalıyorum. şimdiki diyaloglar, repliklerse resmen kötü. ne oldu sana ey hollywood? nasıl bu kadar kopabildin altın çağı'ndan? her açıdan bir gerileme.

    vasat, saçma sapan, michael bay tarzı aksiyon filmleri, berbat klişelerden ibaret rom-komlar, etliye sütlüye dokunmaktan çekinen politik (!) filmler ve birbirinin aynısı, diziye bağlamış çizgi-roman uyarlamaları. halbuki 70'ler ve 40'lar, 50'ler ne güzeldi. erotizm bile daha iyi işlenirdi o dönemlerde. saçma sapan hays yasasına rağmen filmler etkileyici idi.

    asıl oyunculuklara değinmek istiyorum. şu an sevip takip ettiğim pek çok oyuncu var ama şu zamanların oyuncuları da pek şanssız. çünkü senaryolar kalitesiz olduğu için muazzam yazılmış karakterlerde çok sık oynayamıyorlar. ve en büyük hataları da kariyerlerini vasat çizgi-roman uyarlamalarına hapsetmeleri.

    örnek: scarlett johansson. büyük bir oyuncu denir mi? hayır. kariyerinin başı fena değildi. sonra marvel'a kaptırdı kolunu, artık marvel filmi çekip duruyor. onun dışında da vasat aksiyonlarda, dandik rom-komlarda falan oynuyor. angelina jolie. mega star. ama kariyeri tek kelimeyle vasat. en son iyi oynadığı film changeling ama orada da mükemmel değildi. aksiyon filmlerinde vasat karakterleri oynayıp durdu. tom cruise da öyle. 2000-2016 arasında hangi filmde mükemmel oynadı? ya kendisini tekrarlayıp duran johnny depp? chaplin'i enfes oynayan robert downey jr'a ne oldu? o da johansson gibi aynı karakteri oynayıp duruyor. pek yetenekli liam neeson'ın elinden silah düşmez oldu. her filminde vasat, her filmi vasat. karakter oyunculuğu yerine aksiyon oyunculuğu yapan o kadar çok oyuncu var ki... jolie'nin kariyeri bu yüzden vasat kaldı. cruise'un kariyeri bu yüzden vasatlaştı. downey jr marvel'dan uzaklaşmazsa öldükten sonra tek tük iyi filmde oynamış olacak. ne yazık ki gençler de aksiyon filmlerinde heba oluyorlar. halbuki karakter oyunculuğu yapmak, çizgi-romanlardan uzaklaşmak lazım. çünkü bunlar genelgeçer filmler. izle/unut filmleri.

    bir de geçmişe bakalım. elizabeth taylor. evet, son filmleri kötüydü ama 40, 50'lerde çektiği filmlere bakın. oyunculuğuna bakın. oynadığı karakterlere bakın. oyuncu olsam böyle bir kariyerim ve karakter çeşitliliğim olsun isterdim. ya da rita hayword. veya katherine hepburn. erkeklerden richard burton. peter o'toole. paul newman. marlon brando. humphrey bogart. james cagney. bir bu oyunculara, kariyerlerine ve karakter skalalarına bakın; bir de günümüzün oyuncularına.

    özetle; hollywood her açıdan gerilemiş durumda. çok yazık.
169 entry daha
hesabın var mı? giriş yap