2 entry daha
  • astronom

    çocukken mukavvadan bir tüpe merceği birleştirerek gökyüzüne bakmaya başlamış. on yaşındayken yatak odasının kuzeye bakan penceresinden yıldızların mevsimlere göre yer değiştirdiğini fark etmiş. göktaşlarının izlediği yolları gece gözleyip bir deftere not almaya başlamış. daha sonra bu astronomi tutkusu günümüze kadar artarak devam etmiş. (şu an 87 yaşında)

    yükseklisans için princeton başvurusu onaylanmadı. çünkü princeton 1975'e kadar astronomi'de lisansüstü eğitime kadınları kabul etmiyordu. bunun üzerine cornellde yüksek lisansa başladı. tez konusu olarak saat gibi işleyen kozmos fikrini genişleyen evren kuramına göre düzenlemeyi düşündü. tıpkı dünyanın kendi ekseninde dönmesi gibi evren kendi ekseninde dönüyor olabilir miydi?
    bu önerme üzerine cornell'de fizik bölümünde yüksek lisans öğrencisi olan eşi robert rubin, george gamow'un nature dergisinde yayımlanan "rotating universe?" makalesini gösterdi.
    22 yaşnda tezini bitirmesine altı ay varken 1 aylık bebeğini de yanına alarak haverford'a gidip tezini sundu. ilk başta "fantastik" olarak algılandı.
    richard feynman, hans bethe gibi ünlü fizikcilerle birlikte çalıştı.

    yüksek lisanstan ve tezinin anlaşılamamasından sonra bir dönem inzivaya çekildi ve ikinci çocuk için planlar yaparken gamow'un tezle ilgili sorular sormak için açtığı bir telefonla gamow'un doktora öğrencisi olma kararı aldı. daha sonra ikinci çocuğa hamileyken doktora programina devam etti. ayrıca başta fantastik bulunan tezi belirli ölçümlerle kanıtlandı ve atıflar aldı.

    hubble gözlem ekibinde yer aldı ve galaksilerdeki sapmaların ilk gözlemlerini yaptı.

    15 temmuz 1954'te ise proceedings in the national academy of science'ta doktora tezi yayımlandı. tezin sonucu: "gökadalar çarpışarak gelişigüzel kümelenmezler. onları bir araya getiren bir neden var ve bu neden kütleçekimidir."
    (bkz: gravitational wave)
    (bkz: 11 şubat 2016 ligo gravitational wave gözlemi)

    1963'te georgetown üniversitesi astronomi bölümünde yard. doç. iken 4 çocuk annesiydi. "gökadalar oldukça olağanüstü olabilir ama bir çocuğu doğumundan iki yaşina kadar izlemek de aynı şekilde inanılmaz."/vera rubin

    1964'te daha önce hiç kadın personel çalıştırmamış olmasına rağmen department of terrestrial magnetism (bkz: dtm) için iş başvurusunda bulundu ve kabul edildi.

    1970'lerin başında w. kent ford ile birlikte sarmal galaksilerin dönme mekanizmalarını açıklayan rubin-ford etkisini buldu.

    "it is well known, that ı am available twenty-four hours a day to women astronomers.”

    belgesel için link

    kaynakça:
    1) the 4 percent universe-dark matter, dark energy, and the race to discover the rest of reality-richard panek
    2
    3

    edit: yarım bir biyografi oldu. kenara köşeye kaydetmek yerine göndermişim. 1970'ten sonrası da başka bir uykusuz geceye artık.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap