4 entry daha
  • suçun gene resmi tarihe atıldığı savaşlar. sanırsın savaşı resmi tarihçiler kaybetmiş. bu resmi tarih muhabbeti de porno çekmek gibidir. istediğiniz herşeyi istediğiniz her yere sokabilirsiniz.

    resmi tarihle ne kastediliyor tam anlamış değilim ama büyük ölçüde ilköğretim tarih derslerinden oluştuğunu seziyor gibiyim. mesela mevlana celaleddin rumi'nin o zamanlar anadolu'ya roma ülkesi anlamında diyar-ı rum dendiği için rumi diye adlandırıldığı ilköğretim kitaplarında yazar ama gidin bakın rum selçukluları başlığına bizim bugün rum değil de anadolu selçuklu dememizin nedeni resmi tarihe bağlanıyor. halbuki anadolu'ya rum demeyi çok uzun zaman önce bırakıp balkanlara rumeli demeye başlamışız. ama bunu göz önünde bulundurmaya gerek yok. niye? at suçu resmi tarihe* ne kadar kuul ve tabu yıkıcı biri olduğun meydana çıksın.

    osmanlı'nın kaybettiği savaşlar meselesi de böyle. ilerleme döneminde osmanlı'nın kaybettiği savaşları teknik-stratejik bağlamda değerlendiren bir kitap yazmak mevcut kanunlar çerçevesinde suç değil. hatta yazılsa ben alıp okurum. buradan alım garantisi veriyorum. bu savaşlar kaybedilmesine rağmen osmanlı'nın ilerleme ivmesi neden durmadı falan merak ediyorum aslında.

    ama bu kitap satmaz. bizde malkoçoğlu, kara murat benzeri kahramanlık tefrikaları daha çok tutar. bu bağlamda sorun okuyucu sorunu. hoş osmanlı'nın savaş kaybetmesi bir tabu mudur ki resmi tarih bunları gizlesin? eğer tabuysa zaten iş resmi tarihin çok ötesinde bir sosyal-psikoloji sorunudur.

    osmanlı-türk kültürünün zaaflarını öğrenmek isteyen bir kitle var da resmi tarih adı verilen illüminati benzeri bir örgüt bunu engelliyor değil.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap