18 entry daha
  • sözleri ve müziğindeki aşırılığı, tüyler ürpertici enerjiyi, hezeyan raddesindeki taşkınlığı büyük ihtimalle şarkının aslında bir dans manyağı değil, basbayağı bir ruh hastası, bir seri katil hakkında yazılmış olmasına borçlu olan eserdir. ilhamını the texas chainsaw massacre filminden almış, sonra da salt bir tesadüfün eseri olarak flashdance filminde kendine yer bulmuştur. şu şekildedir:
    hayatını şarkı yazıp şarkı söyleyerek idame ettiren michael sembello ve birlikte çalıştığı dostu dennis matkosky bir akşam video kiralamaya karar verir ve niçin bilmiyorum, tercihlerini 1974 tarihli the texas chainsaw massacre filminden yana kullanırlar. tam olarak bir hümanizma manifestosu diyemeyeceğimiz bu filmi izlemeyi bitirdiklerinde “bunca aşk, bunca vıcık vıcık romans şarkısı yetişmez mi artık, bugüne bugün neden bir seri katil, bir insan kasabı hakkında bir şarkı yapmayalım ki biz?” gibi bir hissiyata kapılır, ve neşe olsun diye kısa sürede şu anda maniac diye bildiğimiz şarkının melodisine (lakin biraz farklı sözlere sahip) şarkıyı üretir, bunu bir kasede kaydeder ve ardından ayrılır, filmin kudurtucu etkisi geçince de şarkıyı neredeyse unuturlar.
    bu akşamın üzerinden birkaç hafta geçmiş geçmemiştir ki, paramount şirketinden bir müzik yapımcısı arar sembello’yu, ve ona flashdance nam bir dans filmi çekmeye kalkıştıklarını, bu film için birkaç kuple müzik yazıp yazmayacağını sorar. sembello’nun olumlu cevabını kendince filme uyacağını düşündüğü iki üç şarkı yazması izler. kendisi zamansızlıktan muzdarip olacak, karısından bu şarkıları topluca bir kasede kaydedip paramount’a göndermesini rica eder. karısı onu kırmayacaktır.
    çok değil, kasedi yolladığının hemen ertesi günü bir telefon gelir eve, sembello’nun o an evde olan karısına. stüdyoda tüm şarkıları dinlemişler ve özellikle de tek bir şarkıya tutulmuşlardır. hatta o şarkıyı belli bir dans sahnesinde test etmişler ve filme fevkalade yakıştığını görmüşlerdir. sembello’nun karısı sevinç içinde bu şarkının hangisi olduğunu sorduğunda ise ona verdikleri cevap “adını bilmiyoruz; kasedin en sonundaki, bir manyak hakkında bir şeyler tekrarlayıp duran şarkı”dır.
    evet, nasıl olmuşsa olmuş, şarkılar seri katil hakkında yazılmış o şarkının olduğu kasede kaydedilmiştir. bayan sembello her ne kadar onun aslında flashdance için yazılmadığını, bir yanlışlıkla o kasedin içine girdiğini söylese de karşısındakiler bunu önemsemezler. şarkıyı beğenmişlerdir, istiyorlardır.
    sembello karısına inanmakta güçlük çeker anlattıklarını duyunca, oysa aradığında paramount tüm bunları teyit edecek, ayrıca bir de sözlerin kana susamış bir cani yerine bir dans ve aşk meftununu anlatmak üzere değiştirilmesi arzularını ileteceklerdir.
    ve böylece aslında kimsenin bilmesini planlamadığı bu şarkı sembello’nun ilk hiti olur, 1984 yılında ona en iyi film müziği dalında ilk ve -şimdiye kadarki- tek oscar adaylığını getirir (aynı filmden what a feeling’e kaptıracaktır o ödülü).
    müzik tarihinin “neye niyet, neye kısmet” yüzlerce şarkısından biridir.
356 entry daha
hesabın var mı? giriş yap