26 entry daha
  • teknolojiyi yönetememenin başta gelmiş olabileceği sebeplerdir.

    akıllı telefonlar, bilgisayarlar, tabletler bu kadar yaygınlaşmadan evvel insanlar belki de yapacak bir şey olmadığından -evet, belki de en çok bu sebepten- kitap okuyordu, ansiklopedi karıştırıyordu, atlasları inceliyordu, bilgi yarışmalarını dört gözle bekliyordu. bunlar, dünyaya açılan pencerelerdi çünkü. çocuklar, gençler ister istemez genel kültürlerini genişletiyordu.

    ne zaman ki teknoloji evlere, avuç içlerine daha çok girmeye başladı; sofrada bulunan tek yemek olan ıspanağın yanına hamburger eklenince ıspanağın terk edilmesi gibi bilgiden, bilimden, görgüden kopup salt bir eğlence dünyasıyla çevriliymişçesine oyunlara ve gevezeliğe yöneldiler.

    bilmem kaç bin sms'i bilmem kaç bin dakika konuşma süresi ve gb'larca internet izledi. ve enerji buralara kaydı.

    çocuk büyüteceklere naçizane şunu önerebilirim: çocuğa anne sütüyle birlikte kitap sevgisini vermeye başlayın. evde mutlaka eşinizle beraber kitap okuyun. çocuğunuza bir kütüphane kurun. kitap okumanın yemek-içmek kadar temel bir gereksinim olduğu mesajını verin. onunla sahaflara, kitapçılara, müzelere, sergilere gidin. onu eğlendirmek istiyorsanız avm'lere değil lunaparka götürün. ona günaydın, iyi akşamlar demeyi öğretin. sokak hayvanlarına onunla birlikte yemek verin. sıraya girmeyi, yaşlılara yer vermeyi, teşekkür etmeyi birlikte tecrübe edin.

    göreceksiniz, biraz dikkat ve fedakarlıkla hiç de "tırt" olmayan bir nesil yetiştirmiş olacaksınız.
1001 entry daha
hesabın var mı? giriş yap