900 entry daha
  • ekonomi hakkında öğrendiğim haberleri genellikle bu başlık altında yazıyorum en azından toplu gösterim oluyor;

    1- dün tüm dünya para birimleri rally yaparken tl en çok kaybeden ikinci para birimi idi,euro da bir miktar geriledi ama bu zaten kazandığı kısımdan bir parça vermesi idi buna bağlı olarak bulgar levası,romen parası gibi euro çıpası olan para birimleri düştü ama geçen hafta onlar yukardayken de biz gene dipteydik. gelişmekte olan ülkelere bakınca değişen hikayelere rağmen sürekli kaybeden tek para birimi tl.

    2- uzun zaman sonra ilk defa tv yorumcuları artık ülkede likidite'nin daraldığından söz ediyorlar. işin tuhafı amerikan seçimlerinin kazanına göre bazı para birimleri olumlu yada olumsuz ayrışırken tl için kanaat ortak şekilde değer kaybedeceği yönünde. ısrarla usd mevduat faizin %3,5 seviyesine geldiğini ve artığı söylendi,tl faziler düşmeden döviz faziler artıyor.

    3-dün bir bankanın genel müdürü bir kanalda firma risklerindenki belirsizlikten yakındı. adam açıkca biz hangi firmanın fetocu olduğunu bilmiyoruz,devlet gelip el koyunca anlıyoruz bu da bizim risk primi algımızı değiştirdi dedi.

    4-ekonomi konuşan herkes cumhuriyet gazetesi ve hdp'ye yapılan hareketin büyük bir güvensizlik ve kafa karışılığı yarattığı konusunda hem fikir.reis'in avrupada kredisi tamamen bitti denebilir,ab ilerleme raporu risk algısını daha da artırıcaktır. olm chp siz malsınız. insiyatif alınacak zamanda tık yok. ancak bildiri yayınla.

    5- faizler ne kadar düşerse düşsün özel sektör güven algısı oluşmadan yatırım yapmıyor daha doğrusu yapamıyor bu anda zedelenen güven algısı ve olumsuz beklentiler durgunluğu daha da artırıyor. yapılan pek yatırım da elde patladı,antep'im kan ağlıyor.

    6- pek çok yabancı menşeli banka ve finans kurumu yıl sonu usd'yi 3,25-3,35 bandında bekliyor.

    7-yabancı menşeli bir firmada çalışan ve hammadde satan ben,aldığım siparişlerin yarısını müşteriye vermeye çalışıyorum,çünkü ödeme de sorun yaşanıp yaşanmayacağını bilmiyorum. işin komiği müşteride bilmiyor,piyasalarda tam anlamı ile kafa karışıklığı ve belirsizlik hakim. büyük büyük firmalar ödemeye gayret edeceğiz inşallah gibi tuhaf ifadeler kullanıyorlar. biz bunlar ile yirmil yılı aşkındır çalışıyoruz. ilk defa bu durum oluyor.

    8- tüm şirketlerin iş yapış kalitesinde bariz düşüş var. daha az personel çalışıyor,malzeme kalitesi giderek kötüleşiyor,servis kalitesi sorunlu hale geliyor,bir zamanlar duymaktan tiksindiğim kelime olan toplam kalite yönetiminden giderek uzaklaşıyoruz.

    9- annem afrika da iş yok be, benim takım hem kuzey afrikaya bakıyor hem ben güney afrika cumhuriyetine malzeme satıyorum. onların bizim sanayimizi doyurması için en az yirmi yıl lazım,avrupadan uzaklaştıkca daha çok zorlanacağız. yeni pazar denilen şey hikaye para ve hacim hala avrupada ve amerika kıtasında saat farkının artmasının dahi ekonomik götürüsü olacaktır.

    10- başkanlık sistemi kimsenin umrunda değil, zaten bu anda resin isteyip de yapamadığı bir şey yok deniyor. sanıldığının aksine pek bir destek yok ,başkanlık isteyen gençlerin sokakta karşılığı yok, akp'nin altındaki taban giderek yeni umutlara ve partilere açık hale geliyor. bu anda abd ile kötü ilişkileri olan akp hiç ummadığı anda iktidarı kaybedebilir.

    11- troyka'nın sonu geliyor,muhtemelen önümüzdeki üç yıl içersinde akp-mhp ve chp üçlüsünün miadı dolacak,reis bu durumu biliyor.

    12- yatırımlar için tüm borç cengiz-kolin-limak üzerinden devlet garantisi ile alınıyor ileride güç el değiştirdiğinde çok türbülanslı bir iki yıl bizi bekliyor olacak.

    13- hulusi akar neden on kasımda tüm milleti anıtkabire çağırdı acabam, ben bu adamdan çekiniyorum,bence reis'de çekiniyor o yüzden abd genel kurmay başkanı ile konuşurken yanına kalın'ı gönderdi.

    14-son dönemdeki konut projeleri ilk dönem projelere nazaran daha yavaş ileriliyor ve daha az satılıyor,beton devrinin sonuna geliyoruz. bir çok büyük proje söz verilen tarihte bitmedi.

    15-türkiye ekonomisi ve devleti bir tıkanıklık sergilemeye başladı, 2017 çok ilginç bir yıl olabilir.

    16-olm çok harcamayın ve sakın sakın dövize bağlı hiçbir borcun içine girmeyin, biranızı ve tuzlu fıstığınızı alın elinizdekileri korumaya çalışın.
916 entry daha
hesabın var mı? giriş yap