2 entry daha
  • m.o. 6 yuzyilda, draconian anayasayi lagvetmek ve atina toplumunun sosyal-ekonomik siniflari arasinda yasanan catismayi bastirmak icin sehir idaresinin basina gecen sair ve devlet adami solon'un yazdigi ve yururluge koydugu yasalar.

    buralarin bir zamanlar kutsal bilgi kaynagi olmasinin hatrina binaen, solon yasalari:
    -zira yukarida siralanan kaynaksiz kureksiz ibareler daha ziyade draco yasalarinin solon basa gelmeden onceki son yorumlarini hatirlatiyor-

    draconian (ana)yasa dedigimiz sey, draco adli m.o. 7 yuzyil idarecisi draco'nun yururluge koydugu, sozlu gelenek ve asillerden olusan 9 kisilik bir idareci grubunun tek tarafli yorumlamasiyla atina toplumunda bir siniflararasi catisma baslatmis, adaletsizligiyle meshur bir yasal sistem. draco'nun yasalarina gore, neredeyse tum suclar icin olum cezasi ongorulurken, solon yasalari cinayet haricindeki suclarda cezayi daha orantili ve insanca kilmistir. ingilizceye de gecmis ve adaletsiz, kan emici, acimasiz anlamlarinda kullanilan draconian kelimesinin orijini de bu hikaye zaten.

    solon'un anayasasini o yuzden oyle iki satirlik iddiayla curutmek yok. yazili anayasa geleneginin ve hatta modern vatandaslik kavraminin sekillenmesinde mihenk tasidir bu metin. cagdasi lygurcus yasalari (sparta anayasasi) gibi mutlak esitlik prensibine dayali militarist bir cumhuriyet ongormedigi gibi, solon yasalari sinif ayrimini tanir ve vatandaslik kavramini sinifsallik uzerinden insa eder. bununla da kalmaz, politik katilim ve ozel mulkiyete dayali sinif ayrimlarinin otesinde, tarihte gocmenlere vatandaslik hakkini taniyan ilk yazili metindir.

    solon yasalari ayrica mevcut is karisikliginin sebeplerinden biri olan ekonomik krizle ilgili duzenlemeler yapmistir. borclari yuzunden kole kategorisine dusmus atinalilarin borclarini siler. sinifli toplumu ortadan kaldirmasa da dogustan gelen ayricaliklari reddeder. bu sayede, draco yasalarinin aksine, tum atina vatandaslari icin mahkemeye basvurma, dava acma, ve temyize gitme hakkini tanir. solon'un 9 kisilik soylular meclisi yerine yazili yasa yoluyla kurumsallastirdigi genel meclis, takip eden yuzyilda atina demokrasisinin yukselisinde onemli yer oynamistir.

    yukarida belirtilen zina ile ilgili duzenlemeler yalandir, draco yasalarinin duzenlemeleridir (insana aksam aksam antik yunan devlet adami savundurtuyorsunuz, inanilmaz). cocuklarin dogumdan sonra oldurulmesi duzenlemesi, toplumsal yapinin dogustan gelen haklar ve ayricaliklara dayali oldugu draco yasalarinda mesrudur. solon bu duzenlemeyi zinanin tanimini ve cezasini hafifleterek cozer. ha bunu yaparken -isteyerek ya da istemeyerek- zinayi ve para karsiliginda cinsel iliskiyi yasallastirir, o ayri mevzu.

    bu arada, gunumuzde hangi ulkeler draconian yasalara sahip olmakla itham ediliyor biliyor musunuz? seriatla yonetilen, kadinlari taslayarak olduren, araba kullanmalarina izin vermeyen ulkeler filan.
    m.o. 5. yuzyildan sevgiler!

    polemikle degil tarihle ilgilisine bazi kaynaklar:
    raaflaub, kurt a. "democracy, oligarchy, and the concept of the" free citizen" in late fifth-century athens." political theory 11, no. 4 (1983): 517-544.

    ostwald, martin. from popular sovereignty to the sovereignty of law: law, society, and politics in fifth-century athens. univ of california press, 1987.

    everson, stephen (ed). aristotle: the politics and the constitution of athens. cambridge university press, 1996.

    hölkeskamp, karl-joachim. "what's in a code? solon's laws between complexity, compilation and contingency." hermes 133, no. 3 (2005): 280-93.

    kalyvas, a. "solonian citizenship: democracy, conflict, participation." (2012) [bu bir konferans sunumu, ilgilisine yollanir]

    kalyvas, a. (2010), "an anomaly? some reflections on the greek december 2008." constellations, 17: 351–365.

    cole, susan guettel. "greek sanctions against sexual assault." classical philology 79, no. 2 (1984): 97-113.

    lysias, on the murder of eratosthenes
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap