• osmanlı saltanat sisteminde her padişahın sahip olduğu mesleklerdir.

    ı. mehmed (çelebi mehmed): yay ve kiriş ustasıdır. bu işin piri (ustası) olduğu için kendisine “yay gerdiren” manasına gelen “kürüşçü” adıyla da anılmaktadır. aynı zamanda avcıdır.

    ıı. mehmed (fatih sultan mehmed): bahçıvandır. gülleri aşılama ve ağaç yetiştirme konusunda beceriklidir. aynı zamanda bir kitap kurdu ve koleksiyoncusudur. haritalar üzerine çalışmalar yapmış ve harita meraklısıdır. fâtih, ayrıca ok için parmağa takılan yüzükler, kemer tokaları ve kılıç kınları da imal ederdi. bütün bu özelliklerinin yanında ünlü bir şairdir.

    ıı. beyazıd: hattattır. bu konuda icazeti vardır. ayrıca okçuluğa meraklı olduğu için, bütün ok imâl edenleri istanbul’da buluştururmuş. marangoz olduğu da bilinmektedir. aynı zamanda şairdir.

    ı. selim (yavuz sultan selim): kuyumcudur. çok kitap okur. bir kitap kurdu olduğu bilinmektedir. hatta denilir ki çok okumaktan gözleri bozulmuştu. bu yüzden gözlük takan tek padişahtır. ayrıca kitap okurken, satırları takipte kullanılan altından hilâller yapardı. bu hilâllerin uç kısımlarına kıymetli taşlar yerleştirirdi. ok atmayı sever ve iyi bir yay ustasıdır.

    ı. süleyman (kanunî sultan süleyman): kuyumcudur. italyan kuyumculuk sanatının örneklerini uygulayacak kadar işinde mahirdir. aynı zamanda kunduracı yani kavaftır.

    ıı. selim: hacıların hac yolunda kullanmaları için hilâl şeklinde asalar yapıp, bunları hacılara dağıttırırdı. ıı. selim, aynı zamanda şairdir.

    ııı. murad: ok yapardı. şairdir. hüsnü hat sahibidir. yani hattattır.

    ı.ibrahim: hacıların asalarına hilâller yapardı. aynı zamanda bağa işçiliğinde de mahirdi. yani bağa işçiliği (deniz kablumbağasının kabuğundan yapılan kaşık, tesbih, vb. ürünler) yapardı.

    ııı. mehmed: kaşık ustasıdır. okçuların kullandığı özel yüzükler yapardı. padişah, “yüzükçüler loncası” üyesiydi. yaptığı kaşıkların saplarını inci, mercan yakut vb. taşlarla süslerdi ve süslemecilik sanatı olan hakkaklıkta önemli bir yeri vardır. aynı zamanda şairdir.

    ı. ahmed: kaşık ustasıdır. okçuların kullandığı özel yüzükler (asalar) yapardı. bu merakı yüzünden “kemankeşler loncası (yani okçular- loncası)” üyesiydi. çerkez kamçıları işlemekte ustadır. şairdir.

    ıı. osman: saraççılığa ilgi duyardı. bindiği atların eyerlerini kendi yapardı. ancak ne acıdır ki bu padişah, tahtan indirilip, yeniçerilerin eline geçtikten sonra, son yolculuğuna eğersiz bir ata bindirilerek gitmiştir..

    ıv. murad: güzel yazı yazan bir hattat ve aynı zamanda şairdir. kemankeşlikte (okçulukta) mahirdir.

    ıv. mehmed: avcılığıyla ünlüdür. bu yüzden “avcı mehmed” diye de anılır. aynı zamanda şairdir. bestekârdır. askerî marşlar yazardı.

    ıı. mustafa: şairdir. hüsnü hat sahibidir. ok atmada ustadır. şairdir.

    ııı. ahmed: hattattır. şairdir. fakat onu diğer padişahlardan ayıran bir yönü de hanımlar arasında gergef işlemeye meraklı olmasıdır.

    ı. mahmud: birden fazla mesleği vardır. kantaşı üzerine mühür kazırdı. abanoz ve fildişinden hilâller (kürdanlar) yapardı. “hilâl”i merak edenlere anlatayım. hilâl, kemik ve şimşir gibi sert ağaçlardan yapılan, kulak ve diş temizliğinde kullanılan, ucu sivri, arka tarafı kaşık gibi enli bir alettir. ı. mahmud bu hilâllerden yapardı. mücevher işlerdi. oymacılıkla da ilgilenirdi. çok yönlü bir padişah olan ı. mahmud, bütün bu yaptıklarını pazarda sattırır, parasıyla ihtiyaçlarını giderir, sadaka verirdi. aynı zamanda şairdi.

    ııı. selim: şair ve bestekârdır. aynı zamanda mükemmel bir silah ustasıdır. tüfeklerin gez ve arpacıklarını ince hesaplarla çok mükemmel yaptığı için kurşunlar hedefi şaşmıyordu.

    ıı. mahmud: üslûp sahibi bir hattattır. müzisyendir. kuyumcudur. sedef işlemeciliği yapar.

    ı. abdülmecid: modern bir ressam, batı usûlü alafranga besteler yapan bir bestekârdır.

    ı. abdülaziz: ünlü bir pehlivandır. kalaycı olduğuna dair belgeler vardır.

    v. murad: çok iyi bir piyanisttir. bestekârdır. ressamdır.

    ıı. abdülhamid: marangozdur. bu meslekteki inceliği ve tasarımı rakipsizdir. ayrıca kakmacılık ve süsleme sanatıyla da uğraşmıştır. amerika’da açılan bir dünya sergisinde marangozluk ve doğramacılık dalında birincilik almıştır.
hesabın var mı? giriş yap