14 entry daha
  • ben buradayım isimli kitapta yıldız ecevit'in yazdıkları sevin seydi ve oğuz atay'ın ayrılığı hakkında fikir veriyor.

    "oğuz atay'ın bir dönem yakın arkadaşı yurdanur salman; kurmaca düzlemdeki bilge'yi ve büyük bir olasılıkla bu roman kişisiyle benzer deneyimler yaşamış olan sevin seydi'yi destekler gibi konuşuyordur: "*kendinin dışına çıkıp size gelmiyordu. mutsuzluğunu yaşıyordu. bir yere kadar bunu paylaşabilirsiniz ama sürekli onun mutsuzluğunu yaşayamazsınız. hiçbirimiz sadece kendimiz olduğumuz için başkalarına armağan değiliz. ilişkiyi sürüdürmek için kimi yerde özveride bulunmak, vermek gerekir."

    (...)

    diğer yandan oğuz atay, uğur ünel, maurice whitby ve sevin seydi dörtgenini jules et jim'e benzetmiş.

    "tıpkı françois truffaut'nun 1961 yılında yönettiği jules et jim filminin kadın karakteri catherine için, kendi yazdığı senaryoda söylediği gibi, o bir "tabiat olayıdır. her koşulda kendi aydınlığının ve uyumunun içinde, masumiyet duygusuyla yönlenerek yaşar." catherine, sevin seydi'yle şaşırtıcı benzerlikler gösterir. o da sevgilisi jules'ün kitabının grafiklerini hazırlıyordur; o da soru sormuyor, jim'e yalnızca "kendinizi anlatın" diyordur ve yine tıpkı oğuz atay'la ilişkisini bitiren sevin seydi'nin de söyleyebileceği bir sözle açıklıyordur durumu: "kendini kaybettiği buhranlardan onu kurtaracağımı düşünüyordum. ama bu buhranların onun bir parçası olduğunu anladım. mutlu olduk, ama mutluluk kalıcı olmadı."

    (...)

    "oğuz atay'ın ölüm haberini sevin'e istanbul'dan telefonla bildiren sinan ersan onun baygınlık geçirdiğini söyler. daha sonra bu anın resmini yapar sevin seydi: bir telefon, çılgına dönmüş bir kadın ve arkada bir adam: maurice*. "sevin, oğuz'u çok seviyordu." diyor sinan ersan. sıradışı bir kadının, alışılmış ölçütlerle anlaşılması mümkün olmayan sıradışı sevgisidir bu. dostoyevski biyografisi yazarının, onun büyük aşkı polina için söylediğini biz de sevin seydi için yineleyelim: sevin seydi, oğuz atay'ın yaşamında grande passion'du, büyük aşktı, büyük tutkuydu."

    kaynak: ben buradayım*.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap