1599 entry daha
  • sektör yüzünden konunun içine edilen dizidir.

    bundan çok uzak değil 6-7 yıl önce kanallarda akşam kuşağında 2 program olurdu. bunlardan biri dizi diğeri eğlence programı yada ikinci bir dizi olurdu. dizi sürelerimiz de ortalama 80-90 dakika civarında olmaktaydı. bu durum ilerleyen zamanlarda iyice kötüye gitmeye başlaması sektörün reyting pastasından daha fazla pay almak istemesiyle olmuştur. kanal sahipleri o dönemde akşam kuşağında 2 programa para vereceğine tek programa biraz daha fazla para verip kuşaktaki reyting pastasının kalın diliminin sahibi olması işleri değiştirmiştir. yapımcılara sen diziyi 120 dakika civarında çek ben sana daha fazla para vereyim anlaşmasıyla seyirci ikinci plana atılarak dizi süreleri uç noktalara ulaşmıştır.

    dizi sürelerine göz atarsak durumun ne kadar vahim olduğunu görebiliriz. içerde dizisi 130-140 , muhteşem yüzyıl kösem 130-140, anne 110-120 , diriliş ertuğrul 130-140 dakikalara oynamaktadır. içerde dizisini seyrettiğim için söylüyorum bir bölümü 143 dakika çekildi. tekrar yazıyorum yüz kırk üç dakika ne demek avrupa da çekilen bir dizinin üç bölümü demektir. seyircinin aptal yerine koyulması demektir. konu ne kadar iyi olursa olsun bir süre sonra elde patlayacağı demektir. gereksiz bir dünya sahnenin seyirciye çok önemli gibi gösterilmesi demektir. sette çalışan emekçilerin ailesine daha az vakit ayırması demektir. yazık buna bir dur denilmeli kanal sahipleri daha fazla para kazanayım diye izleyiciyi ikinci planda tutmayı bıraksın artık.

    avrupaya bakıyorsun dakikası uzun olan dizilere karşına sherlock çıkıyor. onunda süresi 90 dakikayı geçmediğini görüyorsunuz. geçse de ne olacak ki adamlar yılda 3 bölüm yayınlıyor hepsi film tadında ince ince işlenmiş olarak keyif alıyorsun. keşke daha uzun olsa falan diyebiliyorsun. bizde ise koca sezonda 30 bölüm yayınlıyorlar ve hepsi 130 dakika civarı bunda ne kalite aranır ne de konu bütünlüğü hepsi çöp haline geliyor. kaliteli yapım çekilebilecek ortam ve imkan var ancak biz bunu çok iyi değerlendiremiyoruz. belki görüntü yada çekim olarak güzel diziler var olabilir ancak konu bütünlüğü nakış gibi işlenen bir dizi ortaya çıkmıyor. 30 bölüm 130 dakika inanın bunun yarısı boş sahnelerle geçiyor. seyircimizde ne yapsın tepki vereceğine oturup izliyor 8 den 12 ye kadar.

    bunların peşinden iki lafta dizi ile ilgili etmek istiyorum. ülkemizdeki diğer dizilere nazaran farklı bir konusu var ve güzel işlenirse iyi noktaya ulaşabilecektir. ancak gel gelelim ilk başta ki ivme düşeşe geçmekte. çünkü dizi süresinin dolması için saçma salak sahneler seyircinin önüne koyulmaya başlandı. konu başta ne durumda ise şu anda da aynı durumda devam ediyor. geçen 15 bölümde ise ortaya çıktı çıkacaktan başka bir şey izlemedik. en son bölümde yapılanlarla patlama noktasına geldim artık koca istanbul emniyet müdürlüğü yada daha da fazlası koca emniyet teşkilatı şifreyi kırabilmek için vatandaşla aynı sürede bekleyip aynı programla iş görmesi saçmalamanın ötesine geçmiştir. koca bölüm onu izleyip durduk.

    nasıl olsa seyirci izlemeye alıştı ben uzatabildiğim kadar uzatıp paraları çukkalayayım sezon sonuna doğru heyecan yaratırım dedikleri için en iyisi şimdi izlemeyi bırakıp sezonun son iki bölümünü izlemek. ne de olsa pek bir kayıp olmayacaktır.
2479 entry daha
hesabın var mı? giriş yap