36 entry daha
  • açılın kozmetikçi geldi.

    şimdi nasıl desem, aslında burada yazacaklarımın vestel zihniyetine benzetenler olabilir. ihracat ağırlıklı bir firma olarak avrupa birliği kalite standartlarında ürün yapıyoruz. tüm tedarikçilerimiz , dünya devleri markaların tedarikçileri ile aynı. aynı yarı mamülü alıyoruz. üretiyoruz.

    adam marka değerinden dolayı haklı olarak o ürünü 90 tl ye okuturken, sen 30 liraya satabiliyorsun. bundan şikayetçi değiliz. ihracat yapıyoruz, sıkıntı yok.

    şikayetçi olduğumuz nokta şu. şimdi ürettiğim malı ırak'a satarken sgs denetimine, iran'a satarken ıran hükümetinin gmp denetimine ( iran sağlık bakanlığından görevli gelip sizi denetliyor ) , suudi arabistan'a satarken saso denetimine, ab ülkelerine satarken cpnp denetimine uygun hale gelmek için tüm kurallara uyuyorum. kayıt ve labratuvar aşaması için dünyanın parasını harcıyoruz. diğer bir çok ülkede de bu işin bir kayıt , labratuvar ve değerlendirme süreci var. benim için ciddi bir maliyet mi ? evet. peki şikayetçi miyim ? hayır. çünkü doğrusu budur. halkınızın sağlığı ile oynatmamanız gerekir.

    peki bizim ülkemiz napıyordu bugüne kadar. şunu yapıyordu. ben diyordu, hacı sakalıma bakarım bu sakalı zaten gümrükten alıyorum. sakal olduğu müddetçe bu ürününü içi dışı beni çok enterese etmiyor.

    peki bu kime yarıyordu. ucuz satış kanalında çin'den janjanlı ambalajlara , yine çin'de ürünün içini ne idiğü belirsiz mal ile doldurup private label ( fason) olarak ürettirip, satan türk firmalarına yarıyordu. ben bu adamla iç piyasada rekabete girdiğim zaman benim ürün maliyetim onunkinden çok daha fazla olduğu için adam beni ambalajda eziyor. tüketicinin de bu konuda son derece bilinçsiz olması ile beraber, benim gibi ülkesine katma değer katan, istihdam yaratan ve döviz sokan firmaların rekabet gücünün azalmasına neden oluyordu.

    peki bu etkiler mi? türkiye'de denetim mekanizması gelişmemiş olduğu için etkilemez tabii ki. 100 liraya aldığına 50 lira diye faturalandırır, kılıfına bir şekilde uydurur. olur biter. ama devlet bu ürünler için, kalite odaklı, hızlı işleyen bir denetim mekanizması oluştursa sorun kendiliğinden çözülür. ama devletin sorunun bu olduğunu sanmıyorum.
67 entry daha
hesabın var mı? giriş yap