33 entry daha
  • osmanlının mebus ve şeyhülislamı, aynı zamanda siyasal islamın da kanaat önderidir.
    müdahil olduğu türk ırkını aşağılaması, etrak-ı biidrak zihniyetine sahip olması ve milli mücadele esnasında canhıraş savunduğu fikirleri ibretliktir.
    dini bütün kişiliğinin yanı sıra sağlam bir ingilizperver olduğu da'' iddia edilen'' rahmetli sabri efendi'den alıntı:
    ''iki paralık mustafa kemal kuvvetinin baskısına boyun eğerek ingilizlerin, fransızların ve sair devletlerin istanbul'dan çekilip gitmelerini ancak kemalistlerin idam ettiği türk aklı kabul edebilir.''
    :(
    bu cümlenin geçtiği kitabı 'hilafet ve kemalizm' kitabı bugün bile -aynı zihniyetin devamı olan- dinciler (nureddin yıldız) tarafından referans alınmaktadır. hilafet propagandassı yapan internet sitelerinde de bulabilirsiniz. oysa kitap bu yönüyle resmen kemalizm propagandası yapmıyor mu allah aşkına? kafamda deli sorular.

    fetvalarıyla kim bilir kaç masum kişinin asılmasını onaylamış olan sabri efendi, anayasadan devletin dini islamdır ibaresinin kaldırılmasını insanların dininin de ortadan kaldırılması olarak görür.
    hilafetle ilgili görüşleri mehmet nam'ın şu makalesinde güzelce anlatılmış.
    ''yüzellilikler hakkında çıkan genel af dolayısıyla türkiye’ye dönebileceği kendisine bildirildiğinde, türkiye’de islâmi yönetimin ortadan kaldırıldığını ileri sürerek affı kabul etmemiş ve türkiye’ye dönmemiştir.''

    bu şahsiyet dünyadan göçüp gitmiştir, derdine çare olmak mümkün değildir. lakin bugün bile aynı zihniyete (hilafet isteriz, din elden gidiyor) mütemayil olmuş kişi, grup, örgütler var. en basitinden ışid işte, hilafet ilan etmemiş miydi?
    evrensel ilkeler, insan hakları, laisizm nasıl benimsetilecek böylesi destekçilere bilemiyorum altan.

    kendi cümlesiyle bitireyim: ''arapların yanında biz (türkler) neyiz ki?''*
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap