268 entry daha
  • ebubekir eroğlu'nun tespitine göre köşe şiirinden başlayarak kendi iç sesini belli etmiş ve geliştirmiştir sezai karakoç.

    behçet necatigil'in ifadesiyle "günümüz şiirinde islami düşünceyi modern şiirdeki gerçeküstücülükle kaynaştıran; mistizmden, enbiya-evliya kıssalarından yararlanan, çarpıcı benzetme ve imgelerle, denenmemiş sentezlere ulaşan, bağımsız sayfalar açtı."

    cemal süreya'ya göre de sezai karakoç; " bulgucu adam. belkide ülkemizde tek bulgucu. çok daha yetenekli bir mehmet akif ersoy'un tinsel bir görüntüsüyle adam akıllı dürüst bir necip fazıl kısakürek'inkini iç içe geçirin, yaklaşık bir sezai karakoç fotoğrafı elde edersiniz. düşüncesini de öfkesini de hemen ortaya koyar. sıkışmış, sıkıştırılmış deha."

    mehmet kaplan'a göre; "ileride, zaman şiir ağaçlarını silkeleyince, dikkatli araştırıcıların sezai karakoç üzerinde duracaklarını sanıyorum. karakoç, dinden ilham alan modern üsluplu şiirler yazmış pek çok gencin yetişmesinde de tesirli olmuştur."

    rasim özdenören'e göre; "islami yönden müslümanca bir kimlikle şiir ortaya koyan; eşyayı, insanı, tabiatı, müslümanca bir kimlikle gözleyen şairdir."

    erdem beyazıd'a göre de; "islamı tüm boyutlarıyla şiire sokmuştur. yepyeni bir çığır açmıştır, ayrı bir çığır."

    sezai karakoç'un modern türk şiirinde ayrı bir yeri vardır. genel itibari ile de edebiyat dünyasında ikinci yeni şairlerinden daha farklı bir gözle görülür. o bir medeniyet şairidir der isek yanlış demiş olmayız. o medeniyetimize damga vuran ender şairlerdendir.

    şehrazat şiirinden;

    sen bir rüya geceleyin gündüzün
    sen bir yağmur ince hazin
    sen şarkılarca büyük uzun
    sen yolunu kaybeden yolcuların üstüne
    bir ömür boyu yağan bir ömür boyu karsın

    köşe şiirinden;

    saçlarını kimler kimler için bölük bölük yapmışsın
    saçların ruhumun evliyalarınca örülen
    tarif edilmez güllerin yankısı gözlerin
    gözlerin kaç kişinin gözlerinde gezinir
    sen kaç köşeli yıldızsın

    anneler ve çocuklar şiirinden;

    anne öldü mü çocuk
    bahçenin en yalnız köşesinde
    elinde siyah bir çubuk
    ağzında küçük bir leke
    ...
    kaçar herkesten
    durmaz bir yerde
    anne ölünce çocuk
    çocuk ölünce anne
675 entry daha
hesabın var mı? giriş yap