8 entry daha
  • günümüze uyarlandığında, birçok insanın yatırım sevdalarının arkasındaki dinamiği açıklamakta kullanabilecek nasreddin hoca repliği. buradaki yatırımdan kasıt,salt ekonomi ve finans çevrelerinin kullandığı manada değildir. yatırım, hayatını beklentiler,gelecekle ilgili değerlendirmeler üzerine kuran ve hareketlerini bu anlayışla belirleyenlerin düşünmeden edemediği şeydir. böylesi insanlar, ne yapacaklarına, sonrasında ne getireceği yönünden yaklaşırlar. bu bağlamda her yaptıkları aslında bir yatırımdır ve yaptıklarının şu an için kıymeti harbiyesi yoktur.

    erkeği düşünün. erkek,ergenlikle birlikte hayatındaki kadın faktörünün önemini kavrar. bu kavrayıştan sonra önceden severek yaptığı her türlü eylem yerini olası hesaplara bırakır.mesela delikanlımız durmadan top peşinde koşuyorsa ve futbolun kızlar arasında rağbet görmediğini fark etmişse,o noktadan sonra futbola yatırım yapmayı bırakır,rağbet görebileceği diğer spor branşlarına-misal basketbola- yönelir. diyelim ki bu delikanlının futbol dışında hiçbir spora yeteneği olmasın;ama eli yüzü düzgün olsun. bu kez spordan elini eteğini çeker,kızlarla kurduğu diyaloğa yatırım yapar. sevimli-sempatik edalarında nasıl dolaşılır,ona gayret gösterir.hadi diyelim bu oğlumuzun ne herhangi bir spora yeteneği olsun ne de eli yüzü düzgün olsun. bu vakit,kahramanımız kendini entelektüel olarak yetkinleşmeye adar,yatırımını bu alana kaydırır. entelektüel imajından ekmek yemeye çalışır. hadi onda da tutunamadı diyelim, kendini piçliğe verir, fırlamalığa yatırım yapar. o da olmazsa bir başka alana kayar.tutturduğu yerde o da tutunur.

    kadınlarsa kendilerini, diğer kadınlardan farklılaşmaya adadıkları için yatırımlarını da bu hesaba göre yaparlar. hedef diye belledikleri bakir alanlardır. bir hitit etnoloğu olmak veyahut sanskritçe bilmek ya da sayısı azalan ornitorenkleri koruma derneğinde görev almak birçokları için bir hiç olabilir;ama bazı kadınlar için güzel bir iştir. zira değerli bir yatırımdır. çünkü sonrasında kendilerine "ne kadar farklı bir kadınsınız" iltifatıyla geri dönme ihtimali vardır.

    çoğu insan aslında yatırım yaptığı düşüncesini akla getirmez. yaptıklarını isteyerek ve severek yaptıklarına inanır. kimileriyse "ya tutarsa" zihniyetiyle başladıkları işlerinin kendilerine keyif verdiğini fark eder ve diğer hesaplardan kendini kurtarmak suretiyle,"yatırım yapmak"tan "yapmak"a tahvil olur.
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap