• meseleyi net bir şekilde açıklayan, özetleyen (bkz: #67666787) hobidikordek'e teşekkürler. lütfen öncelikle ilgili girdiyi okuyunuz.

    "benim pdrcim kötüydü gebersinler, bu pdrcilerin ayrı odası var, hiçbir iş yapmıyorlar" diyenlere; haklılık payınız var. onda bir sıkıntı yok. ancak çok basit bir şekilde şu iki şeyden de bahsedeyim sizlere:

    1. pdr hizmetlerinde gizlilik esastır: yani, "hocam, ben senin sınıftaki falanca öğrenciyle psikolojik danışma yapıyorum, o kızın ailevi sorunları var. derste çok üstüne gitme, arkadaşlarına da belirt durumu" diyemem. "hocam, senin sınıfa sosyogram uyguladım filanca öğrenciler klik çekmiş, sınıf lideri bu, şu çocuk reddedilmiş nasıl yapsak ki?" de diyemem. dolayısıyla çalışmamı gözüne gözüne sokma imkanım zaten yoktur.

    2. pdr hizmetlerinde gönüllülük esastır: örneğin; sınıfa girdim, sınıf rehber öğretmeninin uygulayamayacağı* bir envanter uyguluyorum, x öğrencisi ben uygulamak istemiyorum dedi. oturup envanteri uygulamadaki amacın onu tanımak değil, onun kendisini tanıması sağlamak olduğunu anlatırım. öğrenci hala istemiyorsa not alırım, istediği zaman gelip uygulayabileceğini belirtirim. öğrenci gelmezse yapabileceği çok da bir şey yok anlayacağınız. bunun dışında diğer öğretmenlerin maalesef sıkça düştüğü bir yanılgı. öğrenciyi kulağından tutup rehberlik servisine getirip "hocam, bu şöyle şöyle yapıyor. al bunu adam et. ben çok uğraştım biraz da sen uğraş." demeleri. o öğrenci oraya isteyerek gelmedi ki ama. senin öğrenciyi karga tulumba getirmeye hakkın ve yetkin yok ki ama. neyse, "hoş geldin canım, konuşmak ister misin, neler oldu?" deyip öğrenciyi yoklarım öğrenci istekliyse konuşmaya, anlatmaya zaten konuşur. diğer türlü gizlilik ilkesinde olduğu gibi istediği zaman uğrayabileceğini, onun için burada bulunduğumu belirtirim. başka da yapacak bir şey yok zaten.

    gizlilik adli olaylarda ihlal edilmez. örneğin bir cinsel istismar vakası var. bunu okulda sadece müdürle paylaşırım. bu gizlilik ihlali değildir. gizlilik ilkesinin bir gereğidir. gönüllülük ilkesinde de benzer durum geçerli. çocuk intihar etmek istiyor, bilinci de yerinde. bırakalım atlasın diyebilir misin? diyemezsin. çocuğu vazgeçirip gönüllü olmasa da sonrasında hastaneye refere edeceksin.

    ha bunlar dışında yatanlar, mesleğini gerektiği gibi icra etmeyenler var mıdır? vardır. bu her meslek grubunda böyledir. bak burada 2017 ygs türkiye geneli ortalamaları var. bu sonuca göre çıkıp da falanca branşın hocası çalışmıyor diye ahkam kesmem ben. var mıdır ama çalışmayan? kesinlikle vardır. ama bu sorun hepimizin sorunudur. sadece öğretmenin sorunu da değildir. sadece öğretmen-öğrenci-veli-idareci 4'lüsünün de sorunu değildir. bu sorun hepimizin sorunudur. bak sana okulun neden ortaya çıktığı ile ilgili en bilindik tanımı söyleyeyim. okul var çünkü, toplumlar gelecek nesillerin kültürlenmesinin, eğitiminin rastgele olmasını istemiyor. çünkü gelecek nesiller onlar için önemli. şimdi de dönüp tekrar kendi durumumuza bakalım. bir şeyler değişmeli değil mi artık? ben de sana diyorum ki şu anki sistemi daha da geriye götürecek bir değişiklik yapılıyor. çeşitli bahaneler ardına sığınarak bunu savunma, meşrulaştırma. yazık olacak çünkü o çocuklara.

    diğer öğretmenlere: hepinizin branşına, göstermiş olduğu emeğe saygım sonsuz. çıkıp da "müzik öğretmenine gerek yok, matematik öğretmenleri tüm öğretmenlerden değerlidir" gibi zırvalar söyleyenlere tabii ki katılmıyorum. her branş kendi içinde değerlidir, önemlidir. hiçbiri diğerinden kıymetsiz değildir. ama şunu belirtmekte fayda var sevgili hocalarım; sen bir kimyacı olarak dersini laboratuvarda işliyorsan veya orada işlemen gerekiyorsa benim de danışmayı, rehberliği rehberlik servisinde kendi odamda yapmamı anlayabilmelisin. bu çok basit bir mantık çünkü. haa, sana şimdiye kadar üstten bakan tüm psikolojik danışmanlar adına özür dilerim. ama getirilecek değişikliklerle "hep ben mi uğraşacağım biraz da rehberlik servisi uğraşsın" diyerek kulağından tutup getirdiğin öğrenciyle uğraşmayacağım bundan sonra, kusura bakma. çünkü idarenin verdiği evrak işlerini yapmakla meşgul olacağım, o gün okula gelmeyen hocanın yerine derse gireceğim.

    ön edit: yüklenecek sorumluluklarda öne çıkanlar: nöbet tutma ve derse girme. ve hepsinden önemlisi psikolojik danışmanların yapmayacağı görevler maddesinin tamamen kaldırılması. böylelikle psikolojik danışman da okuldaki diğer öğretmenler gibi davranmaya itilmektedir. ben teneffüste yaramazlık yaptığı için, kurallara uymadığı için çocuğu tüm arkadaşlarının yanında uyaracağım. 10 dakika sonra yanıma gelecek çocuğa "n'oldu canım, seni rencide mi etti öğretmenin?" diye soracağım. bu çocuk rehberlik servisinin önünden geçmez ki bir daha. bu çocuk sırf o diyalog sebebiyle ileride yaşayabileceği daha büyük sorunlar için bile gelmez artık benim yanıma. ergenlerden bahsediyoruz burada. o çocuğu geri kazanmak kolay olmaz bir daha (bkz: ergen egosantrizmi)

    taslağa gelecek olursak aşağıdaki açıklamada da belirtildiği üzere maalesef elimizde somut bir şey yok çünkü yayınlanmadı. madem yayınlanmadı ne yaygara koparıyorsunuz diyebilirsiniz. sebebi basit. çünkü her zamanki gibi her şeyde olduğu gibi oldu bittiye getirmenin peşindeler. ama böyle bir taslağın olduğunu devlet kurumları(başbakanlık, meb) onayladı. yapılmak isteneni okul rehberlik servislerinin lağvedilmesi, psikolojik danışmanların okulda birer joker öğretmene dönüştürülmek istenmesi olarak ifade edebiliriz.

    sözlükteki psikolojik danışmanlar ve yazarlar da meseleyi basit bir şekilde anlatmış:

    (bkz: #67665180)*
    (bkz: #67665343)*
    (bkz: #67651174)
    (bkz: #67651137)
    (bkz: #67651625)
    (bkz: #67649894)
    (bkz: #67650977)
    (bkz: #67651737)
    (bkz: #67651781)
    (bkz: #67652075)
    (bkz: #67652114)
    (bkz: #67652381)
    (bkz: #67652473)
    (bkz: #67652603)
    (bkz: #67652725)
    (bkz: #67650892)
    (bkz: #67652948)
    (bkz: #67652725)
    (bkz: #67654112)
    (bkz: #67654248)
    (bkz: #67654354)
    (bkz: #67654382)
    (bkz: #67654862)*
    (bkz: #67654939)
    (bkz: #67654977)
    (bkz: #67655159)
    (bkz: #67655239)
    (bkz: #67658315)
    (bkz: #67658437)
    (bkz: #67659349)
    (bkz: #67659450)*
    (bkz: #67659773)
    (bkz: #67659864)
    (bkz: #67660392)*
    (bkz: #67661624)*

    yenileri geldikçe onları da buraya ekleyeceğim.

    kişisel not: (bkz: #67650685) ben nöbet parası veya nöbet tutmak istemiyorum. mesleki doyum benim için ilk planda. ben mesleğimi hakkıyla yapıp bu ülkeyi bulunmuş olduğu durumdan kurtarmak istiyorum.* ve yapılacak bu değişiklik benim elimi kolumu bağlıyor. ülkedeki çoğu pdrcinin görüşü de benimle aynı. ben zaten çoğu sosyoloğun, felsefecinin ve kendi adamımın bizim kaleye gol attığını da söylemişim. eleştirileri okuduğumu ve bu konuda söyleyeceklerimin olduğunu da söylemişim. hal böyleyken kalkıp adamın gol diyor söylemenin amacı nedir anlamış değilim.

    adettendir öncelikle tanım: psikolojik danışmanların 22.04.2017'de 21.30'da yapacağı twitter etkinliklerinde kullanacakları hasthag. başbakanlıkta imzayı beklediği yönünde duyumlar olan taslağın geri çekilmesi için kullanılacak olan hasthag.

    ekşi sözlük yazarlarından destek bekliyoruz. hem başlığı üstte tutmaları hem de twitter ve change.org yoluyla destek olmaları önemle rica olunur. bu yanlıştan bir an önce dönülmesi için desteğinizi lütfen esirgemeyin ekşici kardeşlerim, abilerim, ablalarım.

    --- `türk pdr-der açıklaması` ---

    üyelerimize, meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
    son günlerde gerek sosyal medya paylaşımları, gerekse derneğimize gelen telefonlar aracılığı ile yürürlükte olan “psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri yönetmeliği” yerine milli eğitim bakanlığı özel eğitim ve rehberlik hizmetleri genel müdürlüğü tarafından yeni bir yönetmelik hazırlandığına dair haberler gelmektedir. bahsi geçen yönetmelik taslağı ile ilgili duyumlara göre; mesleğimizin doğasına ve öğrenci-psikolojik danışman arasında kurulması gereken ilişkinin temel prensiplerine aykırı olacak şekilde koridor ve bahçe nöbeti hizmeti getirilecek, idare tarafından rehberlik ve psikolojik danışmanlığa uygun olmayan ek görevler verilebilecek, yasayla düzenlenmesi gereken çalışma saatleri değiştirilecektir.
    milli eğitim bakanımız sayın ismet yılmaz ile 21 aralık 2016 tarihinde yapılan görüşmede türk psikolojik danışma ve rehberlik derneği olarak yönetmeliğin gelişen ve değişen koşullara ve ihtiyaçlara uygun olarak güncellenmesi için üzerinde çalışıldığı ve bir taslağın en kısa zamanda kendisine sunulabileceği ifade edilmişti. sayın bakanımız da memnuniyetini dile getirmişti. bunun üzerine çalışmalar hızlandırılarak taslak üzerindeki son düzenlenmelerin yapılıp sunulması aşamasına gelinmişti. ancak son günlerde doğru olup olmadığını merak ettiğimiz taslak haberleri yoğunlaşarak meslektaşlarımızı tedirgin etmiştir. değerli meslektaşımız aydın milletvekili sayın deniz depboylu tarafından sayın milli eğitim bakanlığı müsteşarı doç. dr. yusuf tekin aranmış, ancak kendisiyle görüşülememiştir. sayın depboylu bakanımızın yoğun programı nedeniyle bakan yardımcısı sayın orhan erdem ile görüşmüş ve bu konudaki endişelerimizi gerekçeleriyle ifade etmiştir.
    türk psikolojik danışma ve rehberlik derneği olarak, ülkemizin çağdaş eğitim politikalarına uygun olmayan, milli eğitimin temel amaçlarından uzak, psikolojik danışma ve rehberlik alanında deneyimli ve söz sahibi kurum çalışanları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve okul psikolojik danışmanlarının görüşü alınmadan hazırlanmış böyle bir taslağın varlığının yalnızca bir söylenti olmasını umuyoruz. bakanlığımıza; ülkemize uygun, kültüre duyarlı ve ihtiyaçlara hizmet eden bir okul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri yönetmeliği oluşturmak için her türlü desteğimizi sunmaya hazır olduğumuzu tekrar belirtmek istiyoruz.
    türk psikolojik danışma ve rehberlik derneği
    genel merkez yönetim kurulu

    --- `türk pdr-der açıklaması` ---

    okul psikolojik danışmanı okuldaki konumu itibarı ile cinsel istismar, bağımlılık, intihar vb. durumları önleme, müdahale ve takip etme noktasında en çok iş düşen kişidir. yapılmak istenen değişiklikle birlikte örneğin; psikolojik danışman okulda nöbet tutarken veya derse girdiğinde öğrencisi üzerinde bir otorite figürü haline dönüşecektir. daha sonra aynı öğrenciyle rehberlik servisinde terapötik ilişki kurmaya çalışacaktır. ve bu şartlar altında üstte belirttiğim durumları ortaya çıkarmak, öğrencinin ruh sağlığını koruyucu çalışmalar yapmak imkansız hale gelecektir. bu değişiklikten bir tek öğrenci bile zarar görmeden hemen vazgeçilmelidir.

    not: ekşi sözlük öğretmenlerle mücadele timine rağmen desteğinizi beklemekteyim.

    not 2: alan dışı atanan felsefeci ve sosyologlar ve alandan olup mesleğin hakkını vermeyen psikolojik danışmanlar yüzünden bu değişikliği olumlu karşılayacak olan arkadaşlara sesleniyorum. bu değişiklik öğrencilere zarar verecek.

    not 3: zamanım az olduğu için tam yazamadım.

    change.org kampanyası
    twitter
109 entry daha
hesabın var mı? giriş yap