22 entry daha
  • anadolu'nun, nasıl desem bilmiyorum; sanırım en kendisi kalmış, en güzel, en kibar şehirlerinden.

    erzincan benim için öylesine hatta zoraki çıkılmış bir seyahatin duraklarından biriydi. ama çok daha fazla vakit ayırmayı hak ediyor.

    tesadüfen bulduğum bir peynir pazarı vardır. köyden yeni gelmiş yirmi çeşit peynir sergisi. almak şart değil, tadına bakarak zaten insan şımarıyor. muhteşem. belki de yediğim en lezzetli döner yine buradaydı. en kibar dolmuş şoförleri. duraktan yeni kalkmış şoföre el kaldırdım dursun diye "ben çıktım artık duraktan arkadaki arkadaşa ayıp olur, o dolmuşa binsen olur mu" dedi. ah be erzincanlı abim olmaz mı, sen böyle söyle ben yaya giderim dağa taşa. biz istanbul'da bozuk parası olmadığı için indirilen yolcu biliyoruz.

    caddeler, geniş, parklar cıvıl cıvıl, alışveriş canlı, esnaf hürmetkâr, yerlisi bambaşka. "adrese teslim" çalışıyorlar. kaç kişiye yol sorduysam, girdi koluma götürdü. şu kadarını söyleyeyim; bir misafirhanede kalacaktım. içeri girdim, izmir'den geldiğimi anlayan bekçi evi aradı "hanım yatak aç misafir var" dedi. zor ikna ettim. aynı bekçi pide ısmarladı, yedim, yoksa içi rahat etmeyecekti. cömert insanlar şehri. alevisi, islamcısı, ülkücüsü, esnafı... hepsiyle oturup saatlerce konuşabilirsiniz. erzincan güzel şehir hasıl-ı kelam.
    ...
    haliyle anadolu'dur ya burası, elbette hüznü, tragedyası vardır. sene milâdî 1916'dır. ruslar girer erzincan'a herkes göçmen olur dağılır, sonra geri gelir. türküleri çoktur erzincan'ın, yamandır, güzeldir. dağlar ve bağlar beyanındadır. gurbet ve hasret üzredir, gidip de dönmeyenleri bildirir... bir erzincan türküsü hatırlayalım şol vakit.

    turnalar ali'yi görmediniz mi

    yemen ellerinden beri gelirken
    turnalar ali'yi görmediniz mi
    hava üzerinde semah dönerken
    turnalar ali'yi görmediniz mi

    şahım hayber kalesini yıkarken
    nice münkir helak oldu bakarken
    kevser ırmağından şerbet içerken
    turnalar ali'yi görmediniz mi

    şah hatayi'm der ki gezdim dünyayı
    dilim zikreyledi gani hüdayı
    on iki imamı nesli abayı
    turnalar ali'yi görmediniz mi
333 entry daha
hesabın var mı? giriş yap