2 entry daha
  • kısa sürede yayılan bir yazı ve hatta powerpoint slayt gösterisi. içeriği özetle şöyledir: türkiye'de 127000 ton neptünyum vardır ve bunun ticari değeri 9 trilyon amerikan dolarıdır. dış güçler bu rezervi kullanmamıza izin vermemektedir.

    bu neptünyum yazısı, daha baştan kaybeden bir saçmalıktan ibarettir. nedeni ise çok basit: neptünyum bir transuranyum elementidir, yani atom numarası 92'den büyüktür. diğer bir deyişle doğal değildir. yapaydır. doğada kesinlikle bulunmaz. ancak uranyum cevherlerinin içinde, uranyumun doğal bozunması sonucu birkaç gram bulunabilir ki onu saptamak dahi çok güçtür. oysa yazıda binlerce ton neptünyum metali cevherinden söz edilmektedir ki, dünyada toplam bu kadar neptünyum yoktur. daha doğrusu dünyada doğru dürüst neptünyum yoktur. laboratuvarda üretilen bu elementin, yarı ömrü plütonyum ve uranyuma kıyasla oldukça kısadır.

    sonuç olarak içerdiği bilgi doğru olmayan ve neden yazıldığı da anlaşılamayan bir yazıdır. konuyla ilgili geniş bilgi almak isteyenler maden müdürlüğü'nün şu sayfasına bakabilirler: http://www.mta.gov.tr/etut/neptunyum.htm
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap