4 entry daha
  • 1951 yapımı akira kurosawa filminin ismi. yönetmenin çekirdek kadrosunun da tam kadro hazır bulunduğu güzel film.

    dostoyevski'nin budala kitabını henüz okumadım ama filmde gördüğüm kadarıyla dostoyevski'nin imza hareketlerinin çoğu bu kitabında da yer almış sanırım. bu imza hareketlerden kastım, örneğin;

    - bir kadın için hayatını harcayabilecek karakterler,
    - toplum gözünde düşmüş kabul edilen kadın karakter,
    - aşk ve kıskançlık, aşk ve nefret, aşk ve ızdırap gibi ikircikli duygular üzerinden ahlak ve insan sorgulamaları,
    - insanlığın yüce özelliklerini üzerinde barındıran, peygambervari, idealize edilmiş karakterler, burada da budala diye bahsedilen karakterimiz böyleydi.

    edebiyat dünyasının ve insanlık tarihinin en önemli isimlerinden birisi tarafından yazılmış ve sinema sanatının gelişmesine sayısız katkısı bulunan, tarihin en önemli yönetmenlerinden birisi tarafından uyarlanarak filme çekilmiş, insan üzerine evrensel bir başyapıt. çok farklı gerçekten, akira kurosawa gibi yönetmenlerinin filmlerini izleyenler sinemanın bir sanat olarak neyi temsil ettiğini ve nerede durduğunu gayet iyi hissediyorlardır diye düşünmekteyim.

    son olarak kurosawa'nın filmin hemen başlarında kendi yorumunu da katarak filmin konusunu açıkladığı o sözlerle bitirelim:

    "dostoyevski gerçekten iyi bir insanı tasvir etmek istemişti. ne kadar ironik, kahraman olarak bir aptalı seçti. ama iyi bir insan başkalarına aptal görünebilir. bu hazin bir hikayedir. saf ve gösterişsiz insanın çöküşü."
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap