8 entry daha
  • şöyle aydınlatalım.

    bu conta, motor hararet yaptığında ve susuz kaldığında yanar. tamamen yanmaz, lokal olarak yanar.

    artık yanan yer nereye denk geldi ise farklı sorunlar oluşur.

    şöyle ki;

    su ve yağ kanalı arasından yandı ise, yağa su karıştıracaktır. bu, yağ çubuğunda görülen yağın sütlü kahve renginde olması ile anlaşılır.

    silindir kenarı ve su kanalı arasından yandıysa, suya basınç verir. bu, su hortumlarının şişmesinden, patlamasından ya da su taşırma deposuna hava kabarcığı gelmesinden anlaşılır.

    silindir kenarı ve yağ kanalı arasından yandı ise, blok içine kompresyon verir. bu, yağ çubuğu kanalı ve yağ koymak için açılan motor yağ kapağından gelen yüksek üfürüm ile anlaşılır.

    başta contayı yaktık mı, yakmadık mı ona bakalım

    hararet oluştu, su püskürdü, ya da püskürecek su zaten yoktu, durdunuz.

    motoru soğuttunuz. suyu tamamladınız. aracı çalıştırın. radyatör taşırma deposu ( radyatör suyu koyulan plastik bidon) kapağını açın. içine bakın. bidon içinden hava kabarcıkları geliyorsa conta yanmıştır.

    yağ çubuğuna bakın. yağınız sütlü kahveye dönmüşse conta yanmıştır. bu benzinli otolar için böyle. dizellerde yağ çok kararmış olabileceğinden kahverengini yakalayamayabilirsiniz. ayrıca yağa su verdi ise, eksozdan yoğun beyaz duman çıkar.

    su kabarcığı gelen durumlarda, su hortumlarının sağlamlığı kontrol edilmeli. motor kompresyonunun bir kısmı suya verildiğinden, su hortumları bu tansiyona dayanamayıp patlar. patlamamışsa, taşırma deposu kapağını gevşek kapatarak, basıncın kapaktan sızdırılması sağlanarak, hortumları patlatmadan yolculuk tamamlanır. bu esnada yüksek devirlere çıkılmaz. kısa aralıklarla su varlığı kontrol edilir.

    yağa su vermişse, bunu kesinleştirmişseniz, yağa her zaman koyduğunuzdan daha kalın yağ ekleyip, yağa biraz yağlık kazandırın ve çok da uzağa gitmeyin. en yakın tamirciye ulaşın. yağa sürekli su karışır bu esnada ama suyun bir kısmı yüksek ısıdan dolayı buharlaşır. kalın yağ ile desteklerseniz, bir miktar yol alırsınız.

    contayı değiştiremiyorsanız, bulunduğunuz yerde yedek parça sıkıntısı falan gibi hallerde, silindir kapağı biraz daha sıkılarak (bunu ancak tamirci yapabilir, basittir ama denemeyin) kompresyon sızdırma engellenebilir belki. bu şekilde bir kaç kez durumu kurtardım.

    kocakarı ilacı şeklinde bir se tavsiye. conta bulamadınız. arbanız eski ya da ender bulunan bir model vs durumlarda, yanmış olan silindir kapak contası yağlı boya ile boyanarak tekrar takılır. bu da çözüm olduğuna şahit olduğum bir uygulama.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap