• bugün itibariyle kıçıma kaçmış meseledir. 20 yaşındaki favorit'im (skoda) beni ele güne rezil etmiştir. (bkz: #26518832)

    belirtileri:

    - araba sürekli hararet halindedir,
    - mevzu bahis olaydan bir süre önce yanık lastik kokusuna benzer bir koku sözkonusu olmuştur,
    - radyatör sürekli su kaçırmaktadır, hatta radyatördeki su kaynama noktasını çoktan aşmıştır, radyatör kapağını açtığınız anda kaynar su volkan gibi patlayabilir,
    - radyatördeki suya bir miktar motor yağı karışmıştır, hatta yağa su, suya yağ karışmıştır, motor yağı özelliğini yitirmiştir

    sonuçla:
    - yaklaşık 20 liralık conta için motor söküleceği için en az 300-400 lira bir maliyet sözkonusudur,
    - üst kapak taşlanacaksa (artık nasıl oluyorsa) maliyet daha da artabilir,

    yaptırılmadığı takdirde:
    - motor kısa bir süre sonra hararetten yatak saracağı veya kol çıkaracağı için piston kolları da kıçınıza kaçabilir, maliyeti ikiye katlayın, (bkz: yatak sarmak)(bkz: kol cikarmak)
    - allah muhafaza yangın bile çıkarabilir,
    - lpg'nin beyin ölümü gerçekleşebilir, ekstra maliyet,
    - basit bir tabirle her an yolda kalabilirsiniz, araba milim ilerlemez

    özetle: allah düşman başına vermesin. henüz yaptırmadım, usta bakınmaktayım, fukaralık ne kötü lan.. ühüh

    edit: ustaya gittik, üst kapak önceden taşlandığı için tekrar taşlanamadı. mecburen yenilendi. masrafı kol gibi götüme girmiştir. böyle bir durumda bin lirayı gözden çıkarın.
  • bu arızayı silindir kapağını çatlatmadan atlatmışsanız ve conta yenilenmişse size bir tüyo.

    ayrıca kapak çatlamaması için yapılacaklar önceki entrymde var, okuyunuz.

    yeni conta takılınca silindir kapağı cıvataları belli bir tork gücü ile sıkılmıştır. tamirci bunu özel bir tork anahtarı ile yapar. sonra sizi yönlendirmeli. birkaç gün sonra gel, kapağı tekrar sıkalım demeli. ama ihmal ya da kasıtlı olarak bu bilgiyi vermez çoğu tamirci. yansın da tekrar gel isterler. conta ısı görünce incelecek ve silindir ile blok arasında yeterli derecede sıkılı kalmayacaktır. civata boşluğu en az iki defa alınmalı. birkaç gün ara ile silindir kapağı tekrar sıkılmalı. başta mesela 75 tork ile sıkılan cıvatalar, conta ısıdan ezilip incelince 65 e falan düşer. tekrar gerçek değerine sıkılmalı.

    yeterli derecede sıkılmayan kapak altındaki conta kısa sürede tekrar yanar. bu defa yanmak için hararet ya da susuzluk gerekmez.

    yeni değiştirdik yine yandı söylemi çokça duyulur. sebebi kapağın kısa aralıklarla tekrar sıkılmayıp contanın boşta kalmasıdır.

    tamircinizden ısrarla isteyiniz.

    ayrıca (bkz: silindir kapak contası/@rezilrusfaadam)
  • şöyle aydınlatalım.

    bu conta, motor hararet yaptığında ve susuz kaldığında yanar. tamamen yanmaz, lokal olarak yanar.

    artık yanan yer nereye denk geldi ise farklı sorunlar oluşur.

    şöyle ki;

    su ve yağ kanalı arasından yandı ise, yağa su karıştıracaktır. bu, yağ çubuğunda görülen yağın sütlü kahve renginde olması ile anlaşılır.

    silindir kenarı ve su kanalı arasından yandıysa, suya basınç verir. bu, su hortumlarının şişmesinden, patlamasından ya da su taşırma deposuna hava kabarcığı gelmesinden anlaşılır.

    silindir kenarı ve yağ kanalı arasından yandı ise, blok içine kompresyon verir. bu, yağ çubuğu kanalı ve yağ koymak için açılan motor yağ kapağından gelen yüksek üfürüm ile anlaşılır.

    başta contayı yaktık mı, yakmadık mı ona bakalım

    hararet oluştu, su püskürdü, ya da püskürecek su zaten yoktu, durdunuz.

    motoru soğuttunuz. suyu tamamladınız. aracı çalıştırın. radyatör taşırma deposu ( radyatör suyu koyulan plastik bidon) kapağını açın. içine bakın. bidon içinden hava kabarcıkları geliyorsa conta yanmıştır.

    yağ çubuğuna bakın. yağınız sütlü kahveye dönmüşse conta yanmıştır. bu benzinli otolar için böyle. dizellerde yağ çok kararmış olabileceğinden kahverengini yakalayamayabilirsiniz. ayrıca yağa su verdi ise, eksozdan yoğun beyaz duman çıkar.

    su kabarcığı gelen durumlarda, su hortumlarının sağlamlığı kontrol edilmeli. motor kompresyonunun bir kısmı suya verildiğinden, su hortumları bu tansiyona dayanamayıp patlar. patlamamışsa, taşırma deposu kapağını gevşek kapatarak, basıncın kapaktan sızdırılması sağlanarak, hortumları patlatmadan yolculuk tamamlanır. bu esnada yüksek devirlere çıkılmaz. kısa aralıklarla su varlığı kontrol edilir.

    yağa su vermişse, bunu kesinleştirmişseniz, yağa her zaman koyduğunuzdan daha kalın yağ ekleyip, yağa biraz yağlık kazandırın ve çok da uzağa gitmeyin. en yakın tamirciye ulaşın. yağa sürekli su karışır bu esnada ama suyun bir kısmı yüksek ısıdan dolayı buharlaşır. kalın yağ ile desteklerseniz, bir miktar yol alırsınız.

    contayı değiştiremiyorsanız, bulunduğunuz yerde yedek parça sıkıntısı falan gibi hallerde, silindir kapağı biraz daha sıkılarak (bunu ancak tamirci yapabilir, basittir ama denemeyin) kompresyon sızdırma engellenebilir belki. bu şekilde bir kaç kez durumu kurtardım.

    kocakarı ilacı şeklinde bir se tavsiye. conta bulamadınız. arbanız eski ya da ender bulunan bir model vs durumlarda, yanmış olan silindir kapak contası yağlı boya ile boyanarak tekrar takılır. bu da çözüm olduğuna şahit olduğum bir uygulama.
  • sebebi : arabanın hararet yapması ve devamında aşırı ısı sonucunda silindir kapak contasının yanmasına(erimesine) verilen isim.

    sonucu: bu conta soğutma suyunun pistonlarla olan izolasyonunu sağlar. eridiği taktirde bir anda olmasa da zaman içerisinde pistonların içine su girecek ve motorunuz çalışmayacaktır.

    tamiri: şimdi burası biraz karışık.
    öncelikle hararet yapan motor hemen stop edilip motor bir daha çalıştırılmazsa hasar az olacaktır ve yalnızca contanın değiştirilmesi kafi olacaktır. bu işlemde ustalar motor açacaz ağbiiii deyip hayvan gibi işçilik alırlar. halbuki ahım şahım bir işlem değildir.
    ancaaak motor uzun süre yüksek sıcaklıklarda çalıştıysa bu işlem sonucunda pistonlarda erime, piston içerisinde az da olsa su gitmesi gibi sonucunda komple yeni bir motor da almanız gerekebilir ya da rektefiye dediğimiz işlem yapılır. rektefiye de silindirlerin yeniden taşlanması traşlanması işlemine verilen isimdir.

    uzun oldu yeter bu kadar.
  • yanan eğer üst kapak contası ise pek can yakmasa da, silindir kapak contası yakıldığında asgari 1000tl civarı bir masraf çıkartabilecek eylem. hele bir de kapak taşlanacaksa, değmeyin ustanın keyfine*.
  • dün götüme bir kez daha girmiş eylem.
    o değilde 3 kuruşluk contanın arabanın ağzına sıçması çok koyuyor adama.
  • arabayı çok zorlama gibi durumlarda ortaya çıkar genelde. yüksek devirde kullanmak, sık sık hareret yaptırmak, dandik ve kötü antifirizler kullanma sonucunda oluşur.
    araba çekişten düşer, egzozdan da mavi duman atma ihtimali duruma göre vardır.
    teknik olarak oluşumu ve durumun analizi oldukça karışıktır aslında.
  • orospu çocuğu ustadan da kaynaklanabilir.
    arabanın olur olmaz istop etmesinden dolayı sanayiye gittim. ya akü değişecek ya rölanti ayarlanacak bu kadar.

    usta baktı araba kalsın dedi. iyi dedim gittim
    sonra usta aradı şusu busu şöylesi böylesi derken 2000 tl domaldım.

    ertesi hafta işe giderken araba birden güçten düştü. lan dedim noluyo? yine salak olduğum için ustayı aradım. baktı direksiyon kutusu yağ kaçırıyormuş, conta yanmış?? 3500 lira daha domaldım. araba 10 gün kaldı.
    arabayı teslim almaya gittiğimde daha kapakları takılmamıştı. kaputu açmasam fakında olmayacağım. hocam bi kaç saat daha dursun çocuklar bakmamış dedi. yaptıkları işin kalitesi bu.

    birkaç hafta sonra okula giderken su borusu resmen bomba gibi patladı. evet bomba gibi. kaputu bir açtım heryer su. maalesef yine bu ustayı aradım ve geldi bi boru taktı tamamdır dedi. 200 lira aldı.

    ve bu sabah normal seyirde ilerlerken birden arabadan eski atari sesleri olur ya hani dınııı dınıı diye bi ses geldi. hararet full. hemen sağa çektim, düdüklü tencereden çıkan ses gibi fosluyor araba. usta geldi, su kaçağı var conta yanmış dedi. ben siparişi veriyorum arabayı çekelim dedi. beni bağlamaya çalışıyor.
    senin ananı sikerim diyeceğim diyemedim, yok haber bekle dedim siktirettim.

    lan bi rölanti ayarlamaya gittim orospu çocuğu yüzünden 10.000’lik oldum.
    lan 10.000 para değil de zor zamanda yakalandık.

    şimdi servise götüreceğim adam gibi baksınlar diye.

    ucuz etin yahnisi yavan olur, siz siz olun ucuza asla kaçmayın. etraf dolanrıcıdan geçilmiyor
  • bunun başınıza gelmesi için illa sürekli hararet yapması ve arabanın eski olması falan gerekmez. mesela şehirlerarası yolda arabayı sıkıştırıp 200-220 son sürat gidiyorsunuz ya, sonra birden acıktık ya ilk park alanına girelim diyorsunuz. o motorda öyle bir yanma gerçekleşiyor ki o hızlarda sağa çekip stop ettiğimizde conta yakabiliyorsunuz. 200'le giderken inanılmaz derece rüzgara da maruz kaldığınız için sorun yok. ama birden yavaşlayıp arabayı stop ederseniz geçmiş olsun.

    uzun yolda mola vermeden önce mutlaka aracı dinlendirin stop edin. yani öncesinde normal hızlarda seyredip düşük devirde gidin, ya da stop etmeyin. durunca bir 5 dk sigara falan içerken motor çalışsın. soğutma sıvısı dönsün içeride fanlar çalışsın. direkt kapatırsanız yüksek hızlarda aşırı ısınan conta vb parçalar siz serin serin susurluk ayranı içerken sıcaktan birbirine kaynayabilir.
  • (bkz: ustaya domalmak) izmirde otomatik golf 4 te başıma geldi bakalım napıcaz
hesabın var mı? giriş yap