377 entry daha
  • mimarlık iyi güzel de şu okul-stajyerlik-iş hayatımda gördüğüm/anladığım bir iki küçük şey var belki mimarlık okuyacakların işine yarar;

    -hocalarınızdan korkmayın, hatta gidip muhabbet edin, saçma salak sorular sorun, mimarlıkla ilgili olmayan şeyler sorun, şu adamları dinleyin. 30%u dalyarak çıkabilir ama kalan 70% size inanılmaz bilgiler verecektir, işinize hayatınıza bakış açınızı değiştirecektir.

    -mimar olup da "mimarım ben" tribinde olan insanlardan kaçın. okuduğun bölüm elbet hayatını ve karakterini az biraz yönlendirecek ama kimse anasının karnından bauhaus akımına aşık çıkmadı, herkesin gözüne sokmayın gereksiz eğitiminizi (evet, kültürel bilgi ve mimarlığı anlamak dışında mimarlık tarihi dersleri gereksizdir, hepimiz referans için google ı kullanıyoruz kabullenin artık).

    -kendinizi öldürecek gibi çalışmayın. biliyorum dersler buna pek izin vermiyor ama iş hayatında gördüğüm kadarıyla ne kadar iş yaparsanız size o kadar daha fazla yeni iş verecekler, bunun sonu yok ve malesef kariyerinizin ilerleyişinin de bununla pek bir alakası olmuyor (gidin bütün gün ofiste götünüzü devirin demiyorum, it gibi çalışmayın).

    -kendinize bir hobi edinin. okuduğunuz bölüm size sadece mimarlık öğretmiyor, tasarım ve görsel iletişimle ilgili bir yığın bilgiye sahip oluyorsunuz. bu bilgileri başka alanlarla birleştirin, pişman olmayacaksınız.

    -insanlar sizi dışarı çağırdığında "proje var","sabah işe erken gitmem lazım" diyip kaytarmayın. o kadar yıl uykusuz yaşadınız, arkadaşlarınız ve sosyal yaşamınız için arada aynı sıkıntıları tekrar yaşayın, yoksa psikoloji falan kalmıyor.

    -eve iş getirmeyin. yani evinizi mimari bir gözle öyle çok karıştırmayın, annenizin yastıklarını rahat bırakın, apartmanın girişine her gün sövmeyin. hayatınızda yeteri kadar alan tasarımıyla ilgili stres var, bir de yaşam alanınızı bu stresin içine sokmayın (bunu yazarken doğru krem renginde battaniye aramaktayım, hemen gerçekleşmiyor ama zamanla azalıyor bu istek).

    -son olarak, kendinize iyi davranın. eğitim/kazanç skalasında altlarda olan bir mesleğe sahipsin, gelecekte işinin bir anlamı bile kalmayabilir, azıcık eğlenmene bak.
489 entry daha
hesabın var mı? giriş yap