20 entry daha
  • “mavi balina” ismi verilen korsan bir oyun amerika, avrupa ve asya’da onlarca çocuğun intihar etmesine sebep oluyor. oyun “kötü niyetli algı yönetimi” teknikleri içerdiği için oldukça tehlikeli ve ülkemizde de yayılmasının önüne geçmemiz lazımdır.

    1) oyun bugün hapiste olan rus philip budelkin isimli 21 yaşında ruh hastası bir programcı tarafından yazıldı. budelkinin algı yönetimi tekniklerini nereden öğrendiği belli değil ama kullandığı sistematik yapıyı incelediğim zaman bir yerlerden bunun eğitimini aldığı belli. (işte tam da bu yüzden herkese eğitim vermiyorum)

    2) oyuna mavi balina ismi verilmesi bu balinaların depresyona girdikleri zaman intihar ettikleri hikayesi sebebiyle. oyunun tüm dizaynında da “mavi” bir renk hakim. mavi bilinçaltı olarak üzüntü, depresyon ve uyku hali etkileri verir. (mavinin belli tonlarını doğru şekilde kullanarak insanlarda depresif durumlar üretmek mümkündür. örneğin mavinin "özel bir tonuna" boyanmış bir odaya girdiğiniz zaman kısa bir sürede kendinizde nedenini bilemediğiniz bir üzgünlük hatta hıçkıra hıçkıra ağlama hissi duyabilirsiniz. bu teknik özellikle büyük toplantılarda rakiplerini etkilemek isteyen iş adamları ve politikacılar tarafından kullanılır. toplantı odasında giren rakibiniz bir anda duygularına hakim olamayıp doğru düşünemeyecek hale gelir ve ondan her tür tavizi kolaya koparırsınız.türkiyede bu işlerden haberi olmayan bir çok işadamı ve politikacının bu şekilde oyuna getirildiğini tahmin ediyorum.)

    oyun herkese açık değil ama bu işin başında birkaç ruh hastası var ve bunlar ruhsal olarak zayıf olduklarını düşündükleri çocuklarla ınternet üzerinden tanışıp bu oyunu yolluyorlar. bazı durumlarda ınternet üzerinden tanıştıkları çocuklara onların tüm bilgilerini çaldıklarını ve eğer oyunu oynayıp bitirmezlerse tüm ailelerini öldüreceklerini söyleyerek şantaj yaptıkları bilgisi de var.

    3) oyun tam 50 gün sürüyor ve her gün çocuğa bir görev verilerek yavaş yavaş intihara hazırlanıyor. burada kullanılan psikolojik hazırlama teknikleri (priming) kademeli algı kaydırma dediğimiz bir teknik. burada bir insana bir şey yaptırmak istediğiniz zaman önce ufak taleplerden başlarsınız ve her birini yaptıktan sonra daha büyük bir talepte bulunursunuz. böylece kişi sizin isteklerinizi yapmaktan rahatsız olmaz ve nereye yönlendirildiğini fark edemez. bu tekniğin değişik varyasyonları satış pazarlama ve ikna tekniklerinde kullanılır. çocukların beyinleri gelişme aşamasında olduğu için bu teknik onlarda çok daha kolay işler.

    4) 50 gün boyunca çocuğa önce belli korku videoları, rahatsız edici müzikler dinletiliyor. örneğin sabah saat 4’te kalkıp belli bir video izlemesi isteniyor. uykusuz durumda bu tür videolar çocuğu daha fazla etkiliyor. (uykusuzluk zihni daha ikna edilir hale getirir.sorgulanan insanların uykusuz bırakılmasının sebebi budur. bazı algı yönetimi tekniklerinde insanları belli bahanelerle uykusuz bırakma yöntemleride kullanılır) daha sonra vücudunun çeşitli yerlerine kollarına, dudaklarına ufak yaralar açması söyleniyor. her bir görevi bitirdikten sonra çocuğa bir sonraki görevi verilmekte. belli durumlarda yüksek bir yere çıkıp ayaklarını boşluğa sallandırma veya koluna iğne saplama gibi isteklerde bulunuluyor. tüm bu süreç boyunca çocuğa bir “mavi balina” olduğu ve mavi balinaların ona mutluluk getireceği telkini kademeli olarak arttırılmakta.

    5) oyun oynarken sürekli birileri çocuklara chat üzerinden emirler gönderip telkinlerde bulunmakta. önce çocuğun kendine zarar vermekten zevk alması sağlanıyor. verilen görevler hep gece geç saatlerde veya sabaha karşı. böylece çocuğun uykusuz kalması sağlanarak zihninin zayıflatılması amaçlanmakta. eğer kurban bir kız çocuğuysa sürekli şişman veya çirkin olduğu, erkekse başarısız olduğu ona telkin edilerek “aşağılık kompleksine” girmesi sağlanıyor. ona tüm bu dertlerinden kurtulmasının tek yolunun “mavi bir balina” olmak olduğu sürekli telkin ediliyor.

    6) oyunun son görevlerinde çocuk artık kendisine zarar vermeye iyice alışmış oluyor ve kendisine güvenini tamamen kaybediyor. uykusuzluktan zihni de iyi çalışmıyor. tüm bu süreçte eğer oyun hakkında kimseye bir şey söylerse aile ve arkadaşlarının öleceği ona söyleniyor. çocuk bu sebeple kimseyle konuşamıyor.

    7) en son görevlerden biri bıçakla koluna bir balina resmi çizmesi. çocuk bunu yaparsa artık son aşamaya gelmiş sayılıyor. ellinci günde çocuğa artık ”mavi balina” olmasının zamanının geldiği ve intihar etmesi talimatı veriliyor. 50 gün çok bilinçli seçilmiş bir unsur çünkü beyin belli eylemleri 21 günden fazla yaparsa sinir sisteminde yeni hatlar oluşturuyor ve bu eylemleri yapması kolaylaşıyor. örneğin askeri ve polis okullarında ilk acemilik eğitiminin 50 ila 60 gün olmasının sebebi de budur. bir kısım çocuk artık psikolojik olarak harabeye döndüğü için bu son emri hemen yerine getiriyor. direnç gösteren çocuklara da artık bu aşamadan sonra geriye dönüş olmadığını ve eğer “mavi balinalara” ihanet ederse tüm sevdiklerinin acılar içinde öleceğini,kendisinin de öldürüleceği tehdidi yapılıyor ve kendisini feda etmesi gerektiği söyleniyor. bir kısım çocuk bu aşamada intihar ediyor.

    8) bu oyun son derece tehlikeli algı yönetimi teknikleri içermektedir. algı yönetimi bir bıçak gibidir onunla ekmekde kesebilirsiniz,insan da bu tamamen uygulayanın vicdanına kalmıştır. bu sebeple anne, baba ve öğretmenlerin zamanında durumun farkına varıp müdahale etmesi çok önemlidir çünkü çocuğun bu kadar kuvvetli tekniklerle kendi başına mücadele etmesi çok zordur. genelde aileleri çalışan ve yeterince ilgi gösterilip takip edilmeyen çocuklar bu saldırının hedefidir.çocuğun davranışlarının ve uyku düzeninin de iyi takip edilmesi lazım. uzun saatler özellikle gece saatlerinde internet’e girmesinin kontrolü de çok önemli. en önemli meselede çocuğun vücudunda bir kısım yaralanmalar ve acayip çizimler olup olmadığının kontrolü. kısacası çocukların başı boş bırakılmaması ve sürekli takip edilmeleri gerekiyor. ailelerin yapamadığı yerde görev öğretmenlere düşüyor. çünkü eğer bu iş zamanında ortaya çıkartılabilirse çocuğun bu ruh hastalarının elinden kurtarılabilmesi mümkün.

    9) algı yönetimi konusunda insanlarımızın bilgi sahibi olması hayati önem taşımaktadır. bu konularda özellikle okullarda öğrenci ve velilere seminerler verilebilir. bu tür sosyal medya paylaşımlarının mümkün olduğunca fazla insan tarafından okunması sağlanabilir. ama en önemlisi türkiye cumhuriyeti devletinin bir algı yönetimi politikası ve stratejisi olması lazımdır. “milli algı stratejisi” üzerinde çalışılması ve sadece fetö gibi kötü niyetli yapılanmaların,dış odakların üzerimizde yaptığı çalışmalar değil bu tür kötü niyetli korsan saldırılara karşı da milli stratejiler oluşturulması lazımdır. eğitim, ekonomi, medya, siyaset, din ve bilişim alanlarının her birinde ciddi bir algı stratejiniz yoksa bu tür ruh hastaları elinde oyuncak olursunuz. çünkü karşınızdakiler boş hamaset değil “bilimsel teknik” kullanırlar.
81 entry daha
hesabın var mı? giriş yap