45 entry daha
  • özellikle sözlükteki kullanımı neredeyse kuantum'a dönmüştür, içi boşaltılmıştır. essence-presence, nature-nurture, doğuştan mı sonradan mı, gibi kavramlar hala tartışılan ve bir milyon eleştirisi bulunan kavramlarken; arkasını buna dayayanlar sorumluluk almaktan kaçıyorlar.

    bizim bir amca vardı zamanında, bir ton halt eder, sonra da 'n'apayım, allah beni böyle yaratmış' derdi. evrimsel psikoloji de bu amca gibi insanların bilimsel olmaya çalışan bahanesi.

    erkek aldatır, 'genetik kodlarımızda olabildiğince çok kadını dölleyerek hamile bırakma var'.
    kadın aldatır, 'doğabilecek çocuklarımız için en iyi babayı bulmak üzere kodlandık sonuçta'.
    ilişkide dikiş tutturamaz, 'modern dünyada hayvanlığımızı unuttuk, aslında doğada her hayvan işini görür, arkasını dönüp gider'
    hırsızlık yapar, 'evrimsel olarak ailemizin devamını sağlamak için eve gerekli kaynakları götürmek zorundayız'.
    trafikte öküzlük eder, 'atalarımızın gece olmadan evine besin götürebilmesi gerekirmiş, işte biz de evimize erken dönmeye çalışıyoruz, o yüzden trafikte bizi engelleyene kızıyoruz'.
    sıçar, 'evrimsel olarak tüm hayvanlar boşaltım ....

    e, öeh ama!

    yahu, bir halt ediyorsan kendini yaptığınla kabul et, ister kendinle barış ister barışma, git sorumluluğunu al. bu kişileri 'allah da beni böyle yaratmış' diyen amcadan daha tehlikeli buluyorum. allah'ın kendisini öyle yarattığını söyleyerek sorumluluktan kaçıyordu ama en azından, sana da aynı rolü yüklemiyordu. yukarıdaki cümlelere bakıyoruz, 'kodlarımız da var', 'atalarımız böyle alıştılar'. sadece kendi sorumluluğunu atmıyor, üste çıkıp 'seninle de kodumuz aynı, dolayısıyla sen de aynısının laciverdisin' demeye getiriyor.

    tamam, sen bir halt etmiş olabilirsin, hiçbirimiz mükemmel değiliz, aynı haltı ben de edebilirim. insanız, zayıflıklarımız var, bugün sen yaparsın ayrısını, gün gelir belki bana da denk gelir; bilemeyiz. güçsüz yanlarımız var ama tüm yetiştirmeyi, onu bunu sıfıra dayayıp, neredeyse 'e sen niye böyle yapmıyorsun, böyle yapmayarak genetik kodlarına saygısızlık ediyorsun ama' diye sana da çıkışıyor. 'kodumuzda bu var, yapmıyorsan yamuk olan sensin' alt metniyle sana çamur atıyor.

    freud bile her insane id ile süper egonun farklı zamanlarda ve şartlarda farklı seviyelerde olabileceğini söylemiş; efendi hala 'kodlarımız'.

    her dürtümüze evrimsel kılıf uyduracaksak iş var arkadaş! kodlarımız bizi etkiliyor ama bunun bilişsel psikolojisi var, sosyolojisi var, osu var, busu var; kodlarımızın emirlerinin %100 kölesi değiliz.

    tamamlayın şu evriminizi artık. homo sapiens sapiens olduk, homo deus'a gidiyoruz; homo erectusların körelmiş alışkanlıklarını kendinize bahane olarak kullanmayın; evrilin.
95 entry daha
hesabın var mı? giriş yap