80 entry daha
  • 10 aylık yaşamımı çok yakın bir zamanda noktalayacağım, dünyası başka şehir.

    -insanlar: kültürel zenginliğin ana kaynağı. çünkü birbirinden farklı 3 ana etnik grubun bir arada yaşadığı bir şehir.

    müslüman olan malaylar ülke nüfusunun büyük bir kısmını (60%) oluşturuyor. yönetimde ve bürokraside söz sahibi olan, gücü elinde bulunduran grupta bu tabiki de. bunun sonucunda da rüşvet, adam kayırma gibi olaylar günlük hayatın bir parçası olmuş.

    nüfusun 25%i ise çinliler oluşturuyor. bu grup ise zenginliği ve parayı çalışkan olmalarıyla elinde tutan kesim. 10% da hint nüfusu var.

    bu grupların bir ülkede toplanmasının sebebi de tabiki de buranın tarihin büyük bir bölümünde sömürge devleti olması.

    insanlar güler yüzlü ve genellikle mutlular. yabancılara karşı yaklaşımları oldukça saygılı ve hayranlık seviyesinde. nesiller boyu yabancı denilen insanlar sömürgeci devletler olduğu için, "sir", "boss" gibi kelimeler dillerine yapışmış.

    ayrıca şehirde çok fazla sayıda expat var. ancak büyük bir kısmı 40 yaş üzeri diyebiliriz.

    -dil: konusu açılmışken bahsetmek lazım. eğer şehirde yaşayanlara sadece 1 dil konuşabileceksiniz denilse ingilizceyi seçerler. ana dilleri bahasa olmasına rağmen, en geçerli dil ingilizce. sosyal ve iş hayatı tamamen ingilizce ilerliyor. tabelalardaki reklamlardan radyo programlarına kadar ingilizce hakimiyeti var. bu da bir yabancı için hem yaşamı hem de iş yapmayı çok kolaylaştırıyor.

    -sosyal hayat: insanlar arasındaki ırk - din farkı sosyal hayata direk yansıyor haliyle. malaylar için kurallar oldukça sert. şeriat var bile denilebilir. normalde malayların alkol alması vs. yasak. ancak ipleyen yok. diğer ırklara ise bu konuda herhangi bir kural geçerli değil. ancak bu tip durumlar, sosyal hayata yansımış. genellikle çinliler kendi aralarında, malaylar kendi aralarında takılıyor. ancak insanlarla tanışmak, konuşmak, muhabbet etmek oldukça kolay.

    sosyal hayat biraz türkiye'ye benziyor. gelir farkı çok olduğu için zenginler ile fakirler tamamiyle farklı bir hayat yaşıyor. yaşam tarzınıza göre, diğer yaşam tarzlarıyla günlük yaşamınızda karşılaşmamanız bile olası.

    ancak avm'lerin sosyal hayattaki yeri büyük. insanlar avm'lerde oldukça fazla vakit geçiriyor. bu da toplumu bir tüketim toplumu yapıyor.

    -ulaşım: tamamen araba. toplu taşımaları bir kaç havaray hattı dışında oldukça kötü. şehirdeki herkes ya araba kullanıyor ya da uber. ciddi anlamda uberden önce hayat nasılmış burada tahmin edemiyorum. ama uber - taksi ciddi anlamda ucuz. bunun da en büyük sebebi insan emeği ve petrolun ucuz olması (benzinin litresi 1.7 lira civarı)

    ancak bu durum tahmin edersiniz ki o lanet probleme yol açıyor. trafik. istanbul'dan kötü olmasa da, belirli zamanlarda belirli yerlerde iğrenç trafik oluyor.

    -iklim: sadece 2 mevsimin olduğu (dry - wet) tropikal iklim mevcut. yıl boyu hava sıcaklığı aynı (30 derece civarında), genellikle güneşli parçalı bulutlu ama 5 dakika içinde inanılmaz yağmurlu fırtınaya çevirebilen bi yapısı var.

    -eğlence hayatı: oldukça renkli ama genellikle kaliteli değil. şehirde oldukça fazla sayıda restoran, bar, club var. haftasonları hareketli geçiyor. çarşamba - perşembe günleri de "kadınlar günü" yani kadın gruplara gece boyu bedava içki veriliyor:)

    şehirin müzik kalitesi oldukça kötü. ayrıca festival denen kavrama da bir hayli uzaklar.

    eğlence hayatının en farklı ve güzel yanı speakeasy barlaryani saklı olan, herhangi belirli bir girişi, tabelası olmayan, sadece bilenlerin gittiği (bilmek matah bir şey değil, herkes biliyor zaten çoğunu) barlar. kaliteli kokteylleri, oldukça chill bir ortamda güzel müzikle içebileceğiniz yerler burası. yani tam bir dating yeri.

    -seyahat: ankaranın en sevdiğim yani istanbula dönüş yolu gibi bir laf vardır. biraz onun gibi olacak ama kuala lumpur'un en keyifli yanı, seyahat etmek. oldukça büyük bir havalanı var ve asyanın en büyük low-cost firması airasia'nın hubı. bu yüzden oldukça fazla noktaya, çok ucuz fiyatlara bilet bulunuyor. tropikal iklim olmasından dolayıda tüm yıl seyahat edilebiliyor. haftasonu kaçamakları çok keyifli. zaten şehirde yaşayan herhangi bir expat'ın 3 haftasonunu kuala lumpur'da geçirdiğini tahmin etmiyorum.

    -yemek: inanılmaz çeşitli. malay mutfağı, çin mutfağı, hint mutfağı zaten yerel halktan ötürü var ve bu mutfakların her biri ayrı bir dünya. bunlara ek olarak (normalde yerel mutfağı güçlü olan ülkelerde olmaz bu ama) dünya mutfağı seçeneği de oldukça zengin. yemeğe çıkma aktivitesi oldukça zevkli bir yer yani.

    -pahalılık - fiyatlar: survive etmek aşırı ucuz, güzel yaşamak pahalı. güzel bir restoranda yemek yemek, alkol, güzel giyinmek, iyi yerden gıda alışverişi yapmak türkiye fiyatlarında (0.8'le çarpabilirsiniz yerel para birimi bu oranda ucuz olduğu için) yani türkiye'deki hayat standardının aynısını yaşamak = türkiyedeki gelir x 0.8.

    yani kuala lumpur expat olmak, farklı bir dünya'da deneyim yaşayıp dünya görüşünün ufuklarını genişletmek ve seyahat etmek için dünya üzerindeki en iyi yerlerden biri. ayrıca, özellikle dijital için, globalleşen firmalar için en çekici pazarlardan biri olan güneydoğu asyanın merkezinde gelişime çok açık ve altyapı - gelişmişlik itibariyle optimum fırsat noktasında.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap