• buradan indirip puanlarınızı hesaplayabilirsiniz.

    hangi durumda profesyonel yardım almalısınız?

    eğer puanınız o ile 5 arasındaysa, çoktan iyi hissediyorsunuz demektir. bu normal aralığındadır ve bu kadar düşük skor ile birçok kişi gayet mutludur.

    puanınız 6-ıo aralığındaysa, yine normal ama biraz "mutsuz" taraf tasınız demektir. gelişmeye, belki de ufak bir "ince ayara" ihtiyaç vardır. bu kitaptaki bilişsel terapi teknikleri bu gibi durumlarda oldukça yararlıdır. günlük yaşamın sorunları hepimizi bunaltır; ancak, bakış açısındaki ufak bir değişiklik, histerinizde büyük farklılık yaratabilir.

    puanınız 11-25 arasındaysa, depresyonunuz, en azından bu seferlik, hafiftir ve paniğe gerek yok demektir! ama, mutlaka bazı şeyleri düzeltmeniz gerekiyor ve bu konuda kendi başınıza oldukça iyi ilerleme kaydedebilirsiniz. bu kitapta önerilen sistematik kendine yardım yöntemleri, güvenilir bir arkadaşla ve birkaç samimi sohbetle birleşince size çok yardımcı olacaktır. bir terapistin ya da antidepresan ilacın yardımı iyileşmenizi gözle görülür biçimde hızlandıracaktır. tedavi ettiğim en inatçı depresyonlar, ölçek sonuçları "hafif" aralığında olanlardı. bu kişiler genellikle yıllardır veya yaşamlarının çoğunda hafif depresyondaydılar. sürekli devam eden kronik depresyona "distimik bozukluk" denir. kulağınıza çok fiyakalı bir ad gibi gelse de, aslında basit bir anlamı vardır. bütün söylemek istediği "bu adam aslında çoğu zaman çok karamsar ve negatiftir" cümlesidir. belki de siz böyle birini tanıyorsunuz ve kendiniz de karamsarlığa düştünüz. şanslıyız ki bu kitapta anlatılan ve ağır depresyonlara iyi gelen teknikler, bu küçük, hafif depresyonlara da iyi gelmektedir

    eğer skorunuz 26-50 arasındaysa, orta şiddette bir depresyondasınız. ama "orta" lafina kanmayın. bu aralıktakibir sonuç yoğun bir acı demek olabilir. çoğumuz kısa dönemler için altüst olabiliriz, ama genellikle de düzeliveririz. eğer skorunuz iki haftadan fazla bu aralıkta kaldıysa, kesinlikle profesyonel yardım almalısınız. eğer skorunuz 5o'nin üstündeyse, bu depresyonunuzun ciddi, hatta çok fazla olduğunu gösterir. bu yoğunlukta bir acı dayanılmaz olabilir, özellikle de skorunuz 75'in üstüne çıkarsa. duygudurumunuz aşırı derecede rahatsızlık verici ve hatta tehlikelidir çünkü umutsuzluk ve çaresizlik hissi intihar dürtülerini tetikleyebilir. neyse ki, başarılı bir tedaviyle iyileşme şansı çok yüksektir. aslında, en hızlı yanıt verenler bazen en ağır depresyonlardır. ama ağır bir depresyonu kendi başınıza tedavi etmeye çalışmak çok da akılcı değildir. profesyonel yardım bir gerekliliktir. güvenilir ve konusunda uzman bir profesyonel arayın. psikoterapi görüp ilaç alıyor olsanız da, öğrettiklerimi uygulayarak çok şey öğrenebilirsiniz. araştırma çalışmalarım, kendine yardım yaklaşımının, hastalar profesyonel yardım alıyor olsalar bile, iyileşme sürecini hızlandırdığını göstermiştir.

    bdö'de skorunuzu hesaplamanın yanında, 23, 24 ve 25'inci maddelere özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. bunlar intihar eğilimlerinizi, isteğinizi, planlarınızı sorgular. herhangi birinde puanınız yüksekse hemen profesyonel yardım alınanızı tavsiye ediyorum.

    depresyondaki birçok kişi 23'üncü maddeyi yüksek puanlamış olsa da, 24 ve 25'te skorları sıfırdır. bu, "ölsem daha iyi" şeklinde intihar içeren düşünceleri olduğunu, ama gerçekten intihar eğilimleri, isteği veya intihar planları olmadığını gösterir. bu çok rastlanan bir durumdur.

    ancak, eğer 24 ve 25'inci maddedeki puanlarınız yüksekse, bu bir alarm işaretidir. hemen yardım almalısınız! ilerleyen bölümlerde intihar eğilimlerini ölçmek ve d üzeltmek için bazı yöntemler anlattım; ancak, intihar size bir çözüm gibi görünmeye başladığı anda bir profesyonele danışmalısınız. yardım istemenizin nedeni intihar değil, durumunuzun umutsuz olduğuna inanmanızdır. ağır depresyondaki birçok hastanın ümitsiz durumda olduklarına hiç kuşkuları yoktur. bu yıkıcı hezeyan sadece hastalığın bir belirtisidir. ümitsiz olduğunuzu hissetmeniz, aslında öyle olmadığınızıngüçlü bir göstergesidir.

    bir de, son zamanlarda sağlığınız hakkında endişeleryaşayıp yaşamadığınızı soran 22'nci maddeye bakınanız önemli. açıklanamayan ağrılar, acılar, ateş, kilo kaybı ya da diğer hastalık belirtileri yaşadınız mı? eğer öyleyse, sağlık öykünüzü, tam bir fiziksel kontrolü ve laboratuvar testlerini içeren bir sağlık kontrolünden geçmeniz iyi olabilir. doktorunuz belki sağlıklı raporu verecektir. bu da size rahatsızlık veren fiziksel sıkıntıların aslında duygusal durumunuza bağlı olduğunu gösterecektir. depresyon, bazı tıbbi rahatsızlıkları andırab ilir; çünkü, ruh halinizdeki değişimler birçok karmaşık belirtiye neden olur. bunlardan bazıları kabızlık, ishal, ağrı, uykusuzluk ya da çok uyuma eğilimi, yorgunluk, titreme, cinsel isteksizlik, dalgınlık ya da uyuşukluktur. depresyonun uz düzeldikçe, bu belirtiler de beraber kaybolacaktır. ancak, birçok hastalık önce depresyon gibi algılanabilir. bu nedenle bir sağlık kontrolü ile önlenebilir bedensel bir rahatsızlığın erken (ve hayat kurtarıcı) tanısı konabilir.

    (bkz: iyi hissetmek) (syf: 44-45-46) (bkz: david burns)
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap