1761 entry daha
  • uç buyukler arasinda en farkli galibiyetini muhtemelen 4-0 ile galatasaray karsisinda almistir. iki sezondur da çok kritik anlarda çelme takmistir. totalde diger takimlara gore galatasaray'dan daha az puan almasinin oyunla, yatisla, kendisinin tuttugu varsayilan takimla alakasi yoktur. genelde ibb'nin yukselis zamani galatasaray'in ligi tekrar domine ettigi 2011-15 yillari arasina denk geldi, o donem galatasaray derbileri de kazaniyordu. iki sezondur galatasaray kotu, ibb bile yeniyor.

    bir de 2011 oncesinde bir iki maç var, ozellikle olimpiyatta 0-3 galatasaray'in kazandigi bir maç, bakmasini bilen goz gorecektir ki o donem kendisinin oynattigi rakibi paralize etmeye yonelik futbolun galatasaray'a karsi tutmamasinin sebebi, o donem galatasaray'in sahadaki dizilisinin, abdullah avci'nin yarattigi saha parsellemenin panzehiri gibi bir sey olmasiydi. nedir bu dizilis? avci'nin saha dizlisinin iki guçlu tarafi var. futbolun evrildigi tek forvet veya uçlu on hat (iki kanat bir forvet veya 4-3-3'teki gezgin ileri uç) genelde merkezde bir adamin olmasini sagliyor. avci bu adami klasik alan savunmasinda karsilamak yerine ikiliyi sikistiriyor, boylece tek oyuncuyu adam adama savunma yapmak zorunda kalmadan neredeyse surekli iki stoperden biriyle bas basa kalmasini sagliyor, yardim da yakinda. stoperlerin etrafindaki bu açigi bekleri de hafif içeri çekerek kapatiyor. kanat savunmasinda surekli çok çaliskan iki oyuncusu oldugu için bekler de çizgiden uzaklastiklarinda yalniz kalmiyorlar. yerlesik oyunda iki hatti net olarak goruyorsunuz ve kompakt biçimde deplase oluyorlar, hatlar arasi kosu zamaninda da kanat oyunculari defansi 5'liyor veya 6'liyor.

    galatasaray fatih terim'in 3. donemindeki fener maçindan itibaren olsun, daha once baros - nonda - kewell - arda - hakan - necati - lincoln gibi futbolcularin bulundugu sezonlarda olsun, rijkaard donemi hariç nerdeyse surekli çift forvet + 2 kanat oyuncusu veya tek forvet oynasa dahi forveti hucumda çiftleyen bir serbest oyuncuyla oynadi. pino'nun tek forvet çiktigi bazi maçlar da istisna. (o donem fener ise aykut 4-3-3'e geçene kadar kati bir 4-4-alex-1, besiktas ise genelde 4-5-1 / 4-2-3-1 seklinde oynuyordu)

    bu durumda merkezde tek oyuncuya yogunlasamayan ibb stoperlerinin oyunu sikistirma stratejileri tamamen çokuyor, mecburen arayi açiyorlar. alan savunmasinda da bir oyuncunun kademesine girince diger forvet bos kaliyor. beklerin içeri girerek oyunu enine daraltmasi, toplam 4 tane hucum hatti oyuncusunun oldugu rakibe karsi yeterli olmuyor çunku iki taraftan da sizi çeken oyuncular var. dikkat edin, ibb'nin galatasaray'dan yedigi seken top veya alan paylasim hatasinin oldugu yiginla gol vardir. çunku genel açidan iyi yerlesen ibb o donem birebir kalitesi dusuk oyunculardan olustugu için kademe anlayisini sifirladiginizda birebirde gs kalibresindeki forvetlere karsi mala bagliyordu.

    bu sezon galatasaray'i en beter kilitleyecek takim yine muhtemelen basaksehir olacaktir. çunku artik false nine'a karsi bile onlem almayi biliyorlar ve tek forvetli veya uçlu hatli takimlara karsi alan paylasimini kusursuz yapiyorlar. galatasaray hucum hattinda degisiklige gitmez veya ilk uç haftaki gibi orta sahadan hatlar arasi bosluk degerlendirecek kosulari yapamaz ise, basaksehir'i yenmesi tamamen oyun için bireysel hatalara kalir. ama geçmis yillara nazaran oyle kolay kontraya da çikamaz, tipik 0 / 1 gollu maçlar olur.

    nasil ki senol gunes 4-4-2'nin panzehiri gibi bir takim yaratip 1'li dizilislere karsi zorlaniyorsa (hatirlatmak gerekirse terim 2011 sonunda 2 forvete dondukten sonra arena'da iki sezon boyunca - super final dahil - yenemedigi tek takim gunes'li trabzonspor'du, senol gunes evindeki maçlari da galatasaray'a tamamen gereksiz bir ozguvenle oynayip ozunden dondugu için kaybetti), avci'nin da oyun yapisina ters gelen bazi dizilisler ve oyunlar vardir. bu kadar basit.
6674 entry daha
hesabın var mı? giriş yap