985 entry daha
  • mustafa pektemek'e dönüşmesindeki bir numaralı sebebin, vücudunun kaldırabileceğinden daha fazla kas yapmış olması olduğu söyleniyor. biz tabii ki uzman değiliz, hani koskoca real madrid sağlık ekibinin bunu düşünememesi ihtimal dahilinde değil elbette ancak benim anladığım kadarıyla bu spor dünyasında maalesef sık yaşanabilen bir durum. bale bu konudaki ilk örnek değil.

    dediğim gibi, ben de bu işin uzmanı değilim, haliyle söylediklerim ne kadar doğrudur bilemiyorum ama anladığım kadarıyla ve basitçe açıklamaya çalışayım: vücudun kaldırabileceği yük belli. tendonlarınız, eklemleriniz vs. belirli bir ağırlığa kadar taşıyabiliyor. yani 130 kiloysanız ve her gün maraton koşmaya çalışıyorsanız, eklemlerinizi elinize alırsınız aşırı yük bindirdiğiniz için. bu çok temel düzeyde bir bilgidir hatta; bu yüzden çok şişman insanlara öncelikle çok daha düşük seviyeli antrenmanlar yapmaları, eklemlerine yüklenmemeleri falan tavsiye edilir.

    bale de son yıllarda ciddi hacim kazandı. geçirdiği değişimi şu fotoğrafta görebilirsiniz. şimdi diyeceksiniz ki, "ulan bu adam profesyonel sporcu, dünyanın en iyi doktorları gözetiminde 8-10 kilo kas yaptı diye böyle sakatlanır mı?"

    valla işi bilenler, öyle olduğunu söylüyor. karşı argüman olarak sunulan "sprinter'lar da yapılı ve kaslı oluyor ama sakatlanmıyor" ifadesi de yanlış çünkü sprinter'lar kısa süreliğine ve düz yolda koşuyor. futboldaki gibi sürekli yön değiştirmeler, ani hareketler yok. bu hamlelerin hepsi eklemlere, tendonlara vs. yük bindiriyor.

    bunun yanı sıra, tendonların ve eklemlerin güçlenme hızı, vücudun diğer bölümleriyle aynı değil. tamamen sallıyorum; sizin eklemleriniz 70 kiloyu sorunsuzca kaldırıyor diyelim. sizin 10 kilo aldığınız süreçte, tendonlarınız bunun yalnızca 3'ünü destekleyebilecek kadar gelişmiş oluyor. günümüz futbolunda gareth bale'e, vücudunun bu gelişime adapte olabilmesi için iki sene yatış ya da düşük tempoda oyun imkânı tanıyamazsınız... o kadar para vermişsin adama, "gareth'çığım şimdi seni şişiriyoruz biz ama eklemlerin bunu destekleyemeyebilir; sen o yüzden çok koşma sahada, şöyle bi' sene falan spor salonunda çalışmalarına ağırlık ver, vücudun iyice bir otursun" diyemezsin.

    hepsinden önemlisi, bale patlayıcı gücüne güvenen çok hızlı bir futbolcu. çok iyi olmasına karşın 30'una yakınken ciddi düşüş yaşayan ve kariyerini de 35'i görmeden bitiren oyunculara bakın; hepsi genelde gücüne, hızına, fiziğine güvenen topçulardır. bu adamların en önemli sermayesi patlayıcılıkları. bunu da tabiri caizse hayvan gibi kullandıkları için, vücutları belli bir noktadan sonra o tempoyu kaldıramıyor. en önemli özelliği hızı olan bir oyuncu da o hızını kaybettiği zaman gözden çabuk düşebiliyor. "koşmuyor" diye eleştirilen alex öyle bir oyuncu değildi mesela; kronik sakatlık yaşamadığı sürece tek bacağıyla bile 40 yaşına kadar oynayabilecek bir futbolcuydu, çünkü anormal düzeyde yüklendiği ve bağımlı olduğu bir özelliği yoktu. formunun zirvesinde olmasa bile çalım veya gol atabilir, muhteşem paslar çıkarabilirdi. bale öyle değil. bu adam güçlü özelliklerini kaybettiğinde, eklemini-tendonunu patlattığında katkısı ciddi ölçüde azalan bir adam. yani alex'in potansiyeli 100 üzerinden 85'se alex bunu uzun yıllar boyunca 70-80 aralığında kullanabilecek bir oyuncuydu. gareth bale tipi futbolcular ise 100 üzerinden 95 potansiyele sahip olmalarına karşın, 95'i bir süre kullandıktan sonra pat diye 70'lere düşebiliyorlar.

    uzun lafın kısası, bale bence fazla şişti. rüzgar gibi bir oyuncuya, vücudunun buna alışmasına müsaade etmeden hayvan gibi yüklenirseniz, adamı bozarsınız. bale fiziksel sorunu olan bir futbolcu değildi. real'de gaziye dönüşmesinin sebebi, transferinin ardından yaşadığı fiziksel değişim bence, başka bir şey değil. nitekim real bir ara sağlık ekibini falan da kovmuştu sanırım. bu adamlar bir şeyleri yanlış yapıyor. bale de bunun kurbanlarından biri oldu bi' anlamda.
461 entry daha
hesabın var mı? giriş yap