6 entry daha
  • plinius yada pliny m.s. 23'te itlaya como'da dünyaya gelen orta çağ bilim insanı. yaşlı plinius olarak da bilinir. bunun sebebi yeğeni genç plinius'u evlat edinmesi ve kendi varisi olarak belirlemesidir.

    genç plinius roma vatandaşı oldu ve roma'da bir insanın yükselebileceği en yüksek mertebeye kadar yükseldi. bir roma senatörü olan genç plinius, şövalye plinius'a kıyasla daha yüksek dereceye sahipti. roma'da şövalyelik senatörlüğün bir alt mertebesi olarak belirlenmişti.

    plinius (gaius plinius secundus) roma'ya yerleşir ve bundan sonra hukukçu ve yazar olarak görev yapar. onu bilim insanı kimliği ile tanımamızı sağlayan ise historia naturalis isimli eseridir. historia naturalis'in diğer bir ismi doğa araştırmaları olarak yazılabilir. bu eserinde plinius kendisine 20.000 veri sağlayan derleme çalışması yapmıştır. eserinde kaynaklar konusunda çok titiz davranmadığı ile ilgili bir görüş bilim tarihçileri arasında vardır. bu nedenle uydurma olan ve kanıta dayalı olan şeylerin yan yana sunulduğu söylenir.

    plinius az uyduğu söylenebilir. "yaşamak, uyanık kalmaktır." sözü plinius'un çalışmayı sevdiği uyku düzeni hakkında fikir verir. historia naturalis'de 472 yazarı kaynak olarak vermiştir. doğa araştırmaları o güne kadar yapılmış çalışmaların bir analizi olarak görülebilir. plinius imparatorlar vespasianus ve titus ile dostluk kurmuştu. yazdığı historia naturalis'in imparator titus'a ithaf edildiği bilinmektedir.

    plinius sanat tarihi ile ilgili eserleri sanat tarihçileri arasında iyi bilinir. ortalamaya kıyasla varlıklı bir ailede doğmasının avantajını iyi kullandığı söylenebilir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap