18 entry daha
  • bu sözün bir değişik versiyonu da "kumarhanelerde hile var. kollu makinalar ve rulet masaları % 70 kumarhane, % 30 da müşteriler kazanacak şekilde ayarlanıyor." sözüdür. ben hayatımda hiç kumar oynamadım. kumarhaneye de gitmedim. dolayısıyla bu söylenen hile olayı ne kadar doğru bilemem.

    ancak başka arkadaşların da ifade ettiği gibi olasılık hesaplarında kullanılan büyük sayılar kanunu ve beklenen değergibi konular hile olmasına gerek olmadığını söylüyor.

    yani rulet masasının üzerine konulan her 100 pulun "yeterince uzun vadede" 70 tanesi kasada kalacak şekilde, 30 tanesi de oynayanlara dağıtılacak şekilde bir olasılık hesabı yapmak çok kolay. atıyorum siyah ya da beyaza basma durumuna vereceğimiz oran x, herhangi bir sayıya basma durumuna vereceğimiz oran y şeklinde bir denklem yazılır. yeterince uzun vadede 70/30 durumunu oluşturacak en uygun x, y ve başka oranlar varsa onlar hesaplanır. benzer işlemler kollu makinalarda da yapılabilir. yani hiç bir şekilde hile yapmadan kumarhane uzun vadede oyuna söz konusu olan pulların istediği kadarını alabilir. işin kilit noktası hangi durumda hangi oranın verileceğini iyi hesaplamak.

    not: vermiş olduğum rulet örneğinde yanlışlar olabilir. bilmediğim için salladım. önemli olan oranlarla alakalı mevzu.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap