5 entry daha
  • sadece banka sektöründe değil, bir çok sektörde göreceğimiz olaydır. dünya ekonomik alt yapısını yeniden sekillendirecek bir inovasyon ve otomasyon süreci var. bankacinin işini yapan bi bankamatik olunca bankaciya ne gerek var. işin bu kısmı serbest piyasa düzeni açısından böyle ve kapitalizmin gelişme aşamasında doğal.

    işin diğer boyutu iktisatın toplumsal boyutudur ki bu olay çok kritik. değişen ekonomik altyapı nedeniyle toplumdaki iş gücü ihtiyacı istihdam çok hızlı değişime uğramakta bundan kaynaklı olarakta toplum zarar görmekte. en temel nedei sosyal devlet anlayışının olmaması. dolayısıyla bu daha genel geçer bir sorun.

    kendi çalıştığım sektörden örnek verecek olursam; amerikan orjinli bir lojistik firmasında çalışıyorum. uluslararası taşımacılık olduğu için çok fazla global şirketle bağlantı oluyor. teknolojinin getirdikleri lojistik sektörünü öyle etkiledi ki maersk msc gibi devler milyonlarca dolarlık yazılım yatırımı yaptılar. bu yazılımı işletecek işgücünü de hindistandan sağladılar. oradaki bir dokümantasyoncunun şirkete aylık gideri 150 dolar. ben maerskten konşimento talep ettiğimde hindistana yazıyorum mesela. aynı dokümantasyoncu türkiyede 400-500 dolar.

    dolayısıyla değişen dünya düzeni büyük ve köklü bir krize gebe istihdam ihtiyacı ciddi oranda azalmaya devam ediyor fakat bu seferde üretilen ürünü alacak kimse kalmayacak çünkü istihdam yok. ütopik gelebilir ama eğer nüfus bu yoğunluğunu korursa çalışma saatleri 5'e düşecek 9-6 lık bir iş gününün iki vardiyası olacak. diğer ihtimalde ciddi anlamda nüfusu azaltıcı girişimlerde bulunmak.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap