25 entry daha
  • şimdi yazacaklarım muhtemelen justin'in aklına bile gelmemiş olabilir. ancak bir teorim var ve bence gayet mantıklı.

    her şey, filthy'nin klibindeki robotla başladı aslında. çünkü sanıyorum ki, justin, bu robotu sırf cgi teknolojisinin geldiği noktayı göstermek için klibine koymadı.
    besbelli ki o robot justin'in bir ikamesi. ama hangisi?
    sinemada, hadi genelleyelim, görsel sanatlarda "kişilik/benlik"le ilgili durumlar, farklı bir nesne ya da ayna ile görselleşir, justin, robotu seçmiş.
    şarkının "soğuk" atmosferi de düşünüldüğünde taşlar yerine oturuyor.

    peki filthy gibi, seksten bahseden, üstelik bunu gayet alelade sözlerle yapan bir şarkı nasıl olur da justin'in olgunlaştığını gösterir?

    klipte iki justin var, ilki steve jobs gibi görünen ama aynı zamanda eşzamanlı olarak diğer robotun hareketlerini de kontrol edebilen justin, diğeri ise robot justin.

    peki filthy hangi şarkının devamı ya da hangisiyle bağlantılı?
    benim teorim: the 20/20 experience'in ikinci albümünün açılış şarkısı: "gimme what i don't know (i want)"
    iki şarkının yazım ekibinde de justin, danja ve timbaland bulunuyor.
    iki şarkının da yakınlaşma ve seks ile ilgili olduğunu belirtmeme gerek olduğunu sanmıyorum, ancak yine de yazdım.

    gimme what i don't know, don't know, i want diyen justin'in filthy'ye "hey, if you know what's good" diye başlaması tesadüf olamaz değil mi?
    çünkü önceki açılış şarkısında bilmediğini isteyen justin, bu defa "neyin iyi olduğunu biliyorsan" diye eksiltili bir conditional ile karşılıyor bizi.

    önceki açılış şarkısının ilk verse'ünde gayet, nasıl desem, karşısındaki kadını "konuşarak" cezbeden çalışan bir justin var.
    diyor ki mesela: "niye o kadar uzakta duruyorsun? bebeyim, annenin seveceği centilmen gibi davranabilirim, beni tanı. sanırım denemeye hazırsın..."
    oysa filthy'de kendinden emin bir justin var.
    diyor ki mesela: "kirli ellerini her yerimde gezdir, dedim. bunun "temiz" versiyon olmayacağını biliyorsun. o kadar et ile ne yapacaksın? kötü bir servis mi planlıyorsun?"

    ilk şarkının nakaratında geçen "kafes/cage" metaforu son derece önemli bana kalırsa, zira gimme what i don't know'da justin "hayvanını arıyorsan kafesime gel" derken, bu şarkıda kafesi açık bıraktığında karşısındakinin ne yapacağını soruyor.

    gimme what i don't know'un nakaratında sevişeceği kişiden "bilmediğini isteyen" justin, filthy'de karşısındakine "tam olarak hoşlandığı şeylerin iki katını" yapmaktan bahsediyor.
    anlıyoruz ki, justin bir şeyler öğrenmiş.
    bu noktada, klibin başında son derece "yavaş" hareket eden robot justin'in, klibin sonlarına doğru bir seks tanrısına dönüşmesi de önemli bir gelişim göstergesi.
    (iki şarkının fonundaki kükremelere dikkatinizi çekiyorum.)

    sonuçta justin, bence, iki şarkıyı (ve hatta albümleri) çok güzel bir şekilde bağlıyor , eski justin'i ve yeni justin'i filthy'nin klibinde buluşturuyor.
    albümün tanıtım videosunu hatırlayın. ismini hatırlayın: man of the woods! ormanın adamı!
    diyorum ki: justin "now take me to your jungle, i'm not afraid."

    yaaa!*
    bayılıyorum bu adama! her şeyine.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap