8 entry daha
  • talat hocamız bu konuda çok sağlam ayar vermiştir. kazım mirşan ya da haluk tarcan gibi sözde-bilimcilerin attığı diğer tüm palavraları bu kelime üzerindeki tartışmadan anlayabilirsiniz.

    azıcık dil, azıcık genel tarih, prehistorya bilgisi olan biri "türük" sözcüğünün anlamı konusunda zaten hiç şüphe etmezdi. türük "türemiş olan" demektir. yani "insan"...
    -ik,-ük,-uk ekleri türkçe'de çok işlek, belli ki çok eskiden beri kullanılan eylemden ad türetme ekleridir. dillerin o dili konuşan halk için kullandıkları sözcüklerin kökenine inildiğinde hep "insan", "kişi", "yaratılmış olan" gibi basit ve net bir anlam çıkar. yani başta türük diye bir sözcük yoktu. ormanın içinde, türkçe konuşan insanlar birbirlerine "kişi" anlamında "türük" diyorlardı. zaten türkçe konuşmayan kimseyi görmüyorlardı. ne zaman ki, başka dilleri konuşan insanlarla karışıp, kaynaştılar o zaman "türük" daha belli bir şeyi, kendilerinden olan, aynı dili konuşan insanları ifade etmeye başladı. 20. yüzyılda incelenmiş afrika ve okyanusya dillerinde de hep aynı şema vardır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap