9 entry daha
  • bir çok çeşidi bulunmasına rağmen (havalı, yaylı, karbondioksit tüplü) en yaygın olarak kullanılanı lastikli zıpkınlardır. yapılacak av türüne göre çeşitli boylarda olanları mevcuttur.
    gruplandırmayı boyut veya kullanılan malzeme türünden yapabiliriz.
    taşaltı tekniği için: kısa güçlü lastikli zıpkınlar tercih edilir. kaya altlarındaki oyuklara mağaralara rahatça sokup rahat manevra yapabilmek açısından kısa olması önemlidir. kuvvetli olmasının sebebi ile atış mesafesinin kısa olmasından dolayı yapılan atışta şişin balığı delip geçebilecek güce(kinetik enerji) sahip olmasıdır. kullanılan boylar: 45, 50, 60, 75 tir. lastik olarak ise 19-20-21 mm çapınca latex lastikler tercih edilmelidir. şiş kalınlığı 6,5mm olmalıdır. şiş üzerinde bulunan kelebek kısa ve şişin uç kısmına yakın olmalıdır. bu şekilde taşa yaslanmış balıklar vurulduğunda kelebek rahat açılabilir ve balığın kaçmasına imkan sağlamaz. ayrıca taş altı için 3lü, 5li vidalı uçlarda mevcuttur. tercih meselesidir.

    gezer balık için ( agaşon tekniği ) için: bu teknik için uzun boylu tüfekler tercih edilmelidir. 90, 100, 110, 120 gibi çeşitli boylar vardır. avlanıcak av çeşidine ve denize göre boy seçimi yapılır. 6 - 6,3mm çapındaki ince şişler tercih edilmelidir. şiş yapısı itibarı ile tahitian (yekpare) denen tipten olmalıdır. inox yani paslanmaz 301 yay çeliğinden imal edilmelidir. lastik olarakta 16 veya 18 mm. çaplı lastikler kalın lastiklere oranla daha iyi performans verirler. kalın lastiklerin şiş üzerinde yarattığı vibrasyonu yaratmazlar. bu şekilde daha uzun menzilli ve isabetli atış sağlanabilir.

    yapı açısından incelenirse zıpkkınları 3e ayırabiliriz.
    alüminyum gövdeli zıpkınlar, karbon gövdeli zıpkınlar, ahşap gövdeli zıpkınlar.
    bir çok üretici firma olmasına rağmen italyan fransız ve ispanyol üreticiler başı çekmektedirler. omer, beuchat, picasso, cressi en önemli yabancı üreticilerdendir. yerli üreticiler ise yılmaz ve apnea dır.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap