443 entry daha
  • #74412193 şu entrideki tanımları düzeltelim. sonuçta burası sözlük
    arkadaş şöyle demiş; parantez içinde de benim cevaplarımı göreceksiniz.

    “1. yüksek talep, düşük arz: enflasyon. biz teknik olarak burada değiliz.
    (——-iki çeşit enflasyon vardır, talep enflasyonu ve maliyet enflasyonu. talep enflasyonu, yüksek talep ve düşük arz nedeniyle değil talep aynı iken arzın düşmesi ya da arz aynı iken talebin artması durumunda olur. maliyet enflasyonu ise malın fiyatının çeşitli nedenlerle artması sonucunda olur. bizdeki neden, euro ve dolar kurunun artmasıdır, çünkü malı ya da makinayı hammaddeyi dışarıdan alıyoruz. veeee biz tam da teknik olarak maliyet enflasyonundayız.——-)

    2. yüksek talep, yüksek arz: büyüme. biz teknik olarak buradayız aslında, ama bu rakamların altındaki temeller hayli cılız.
    (——-teknik olarak burada kesinlikle değiliz, yani takriben 2 senedir büyümekte değiliz, çünkü büyüme denen olgu sürdürülebilirse büyüme adını alıyor, borçla büyüyemezsiniz, grafikte suni bir çıkış yakalayabilirsiniz sadece ve o da kısa sürer. bu ülke savaş zamanında bile %5 büyümeyi yakalamıştır çünkü büyüme aynı zamanda nufus artışına bağlıdır. enflasyon altında büyürseniz küçülmüşsünüz demektir. ——-)

    3. düşük talep, yüksek arz: stagflasyona giden yol. bunu bir daha okuyun. türkiye'nin geçmekte olduğu dönemi anlatan denklem bu.
    (——-işte bu entariye takılma sebebim bu 3. madde aslında sebebine gelince stagflasyonun tanımı : stagflasyon, resesyon ile enflasyonun aynı anda görüldüğü durumdur. bu durumda ekonomideki işsizlik oranı artarken fiyatlar da hızla yükselmektedir. 1970 yılında ingilizcede stagnant (durgun) ile inflation (enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışı) kelimelerinin birleşmesinden türetilmiştir.) şeklindedir. yani adım olarak daha resesyona gireceğiz, teknik olarak evet resesyona girmek üzereyiz. ama maliyet enflasyonumuz yüzünden enflasyon da artıyor. yani entri sahibinin dediği üzere düşük talep yüksek arz meselesi değildir tam olarak. arz meselesi değildir çünkü. talep yerinde saysa da stagflasyon yaşayabilirsiniz ayrıca alım gücünün düşmesi ile hane halkının aşırı borçlanması da talebi düşüreceği için resesyon yaratabilir ki öyle olacak muhtemelen ki bu başlık altındaki 28 ekim 2017 de #71717058 entrimde de belirtmiştim zaten ——)

    marketlerde bir sürü mal var... emlak sektöründe müthiş bir stok yığılması var. ama talep ne durumda?
    (——emlak sektöründe stok yığılması hep vardı, burada hiç bir zaman arz-talep dengesi olmadı zaten, çünkü insanlar evi mevduat ya da dolar yerine yatırım aracı olarak kullandı her sene biraz daha yükseldiği için. evler ihtiyaçtan değil yüksek getiriden dolayı alındı. yani talep suni idi.——)

    talep düşük.

    talep neden düşük?

    satın alma güçü yerin dibine battı.”
    (——talep düşük çünkü artık dolar artıyor,mevduat faizleri yükseliyor , ev fiyatları da ihtiyacı olanların fiyat dengesini tutturana kadar düşmeye devam edecek. kesinlikle satın alma gücünün düşüşü ile alakalı birşey değil, sadece olması gerektiği gibi bir yatırım aracı değil artık , sadece bir ‘mal’ aynı çikolata gibi. yani olması gerektiği gibi.——)

    söyleyeceklerim bu kadar hakim bey. başka sözüm yok.
7568 entry daha
hesabın var mı? giriş yap