6 entry daha
  • cumhuriyet tarihinin ilk halk müziği profesörüdür.

    1980'li yıllarda trt ekranlarında bir azeri türkü ile kendisini tanıdım. (bkz: http://www.trtarsiv.com/…/76643/can-etili-cucelerim)

    pek muhteşem idi. sonra diğer türkülerini dinledim ve pek sevdim. hele arif sağ ile trt ekranlarındaki düeti muhteşemdi; (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=9l54zj8ae0c)

    sonra ne yazık ki türkülerimiz popüler kültüre meze yapılmaya başlandığında can etili de ekranlarda olmadı. olamadı...

    halk kültürü ne yazık ki halkımızın kara bahtı gibi sahipsiz kalmıştı. halkımızın atasından kalan bakır eşyalar alüminyum ve naylon eşyalar ile değişilirken kültürü de pop kültür ile değiş tokuş yapılıyordu. halk müziğinin imbiğinden süzülen balların tadını tuzunu bilenler kıyısına çekildi bu nedenle. can etili de küstü gitti. bu düşüncesini bir röportajında şöyle ifade etmişti; (bkz: http://www.hurriyet.com.tr/…-profesor-oldu-39136264)

    röportajın son cümleleri gerçekliğimizin ve öksüz kalan özlemimizin en güzel tanımıydı aslında; "son zamanlarda ekrana çıkmıyorum, çünkü müzik programı kalmadı. hepsi eğlence programı oldu. ben de kendimi şu şekerlerde, bu şekerlerde düşünemiyorum. unvanıma yakışmaz. eğlence için ben ağır kalırım. yine de istediğim kadar profesör olayım, benim gönlümde mikrofon var."

    bu sevgili müzik insanına sağlık diliyorum. kendisine birikenleri de bizler ile "son deminde" de olsa paylaşmasını...
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap