• yine seçimler için önemli bir değişiklik akp-mhp işbirliğiyle gece yarısı tv yayını yokken saman altından su yürütme misali meclisten geçti. bu değişikliği alelacele yapmalarının sebepleri;
    1)değişikliğin mart 2019’da yapılacak yerel seçimde uygulanabilmesi için 31 mart 2018'e kadar meclisten geçmesi gerek.
    2)mhp 18 mart’ta yapılacak kongresi öncesinde önerinin meclis’ten geçmesini istiyor. mhp genel başkanı devlet bahçeli’nin kongreye bu şekilde gitmek istediği, önerinin meclis’ten geçmesiyle seçmen tabanına ‘ittifakı garantiledik’ mesajı vermek istediği söyleniyor.

    değişikliklere gelince;

    -mühürsüz zarflar artık geçerli olacak

    madde 9- maddeyle 298 sayılı kanunun 98 inci maddesinde değişiklik yapılmaktadır. maddenin dördüncü fıkrasında üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan zarfların geçersiz sayılacağı hükme bağlanmıştır. zarfların ilçe seçim kurulunun mührüne ilaveten sandık kurulu tarafından da mühürlenmesi, sahte zarf kullanımını önlemek için alınan ilave bir güvenlik tedbiridir. ancak sandık kurullarının zaman zaman sehven zarfları mühürlemedikleri görülmektedir. yüksek seçim kurulu, zarfların sahteliğinin iddia edilmemesi ve yetkili seçim kurulları tarafından gönderildiği hususunda şüphe bulunmaması halinde, sandık kurullarınca sehven mühürlenmemiş zarfların geçerli sayılmasına istikrarlı bir şekilde karar vermektedir.

    -sandık başkanları istedikleri adamlardan olacak

    madde 3- maddeyle, 298 sayılı kanunun 22 nci maddesinde değişiklik yapılmaktadır. mevcut düzenlemedeki iyi ün yapmış kişiler kavramının afakî niteliği ve bu kişilerin belirlenmesindeki güçlük nedeniyle, uygulamada sorunlar yaşandığı bilinmektedir. teklifle, birlikte yapılan seçimlerde oy pusulalarının aynı zarfa konulmasının öngörülmesi ve seçim ittifakı müessesesine yer verilerek sandık sonuç tutanaklarına işlenecek bilgilerde değişiklik yapılması sebebiyle, oy kullandırma ve sayım döküm işlemlerinde aksaklıklar yaşanmaması için bu işlemlerin daha nitelikli ve liyakatli kişilerce yapılması gerekmektedir. bu hususlar nazara alınarak, sandık kurulu başkanlarının kamu görevlileri arasından belirlenmesine yönelik değişiklik yapılmaktadır.

    -aynı binadakiler farklı sandıklara düşebilecek

    madde 1- maddeyle, 298 sayılı kanunun 5 inci maddesinde değişiklik yapılmaktadır. düzenlemeyle, ilçe seçim kurulunca sandık bölgesine ayırma işlemi yapılırken anayasada yer alan seçimin serbestliği ve gizli oy ilkesini sağlamak amacıyla, gerektiğinde aynı binada oturan seçmenlerin hane bütünlüklerinin korunması ve aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla farklı sandık bölgelerine kaydedilebilmelerine imkân tanınmaktadır.

    -ittifak yapan partilerin ayrı ayrı yüzde 10 barajını geçmiş olması kuralı aranmayacak

    -kolluk güçleri sandık başına kadar gelebilecek.

    kaynakça:

    http://haberiniz.com.tr/…artik-serbest-446837h.html

    http://haberiniz.com.tr/…ine-yetisecek-446823h.html

    değişikliğin tam metni için: http://www.diken.com.tr/…asi-mecliste-kabul-edildi/
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap