6 entry daha
  • 1915 yılından 10 günlük bir zaman diliminde geçip, ermeni tehciri sırasında neler yaşandığını anlatan kitap.

    kitabı okuduktan sonra ermeni isimlerine ne kadar yabancı olduğumu anladım. sırpuhi, dikran, haçik, mayreni, zabel, boğos, bediros, araksi, siranuş, diruhi, artin, gülgaran... hangisinin erkek ismi hangisinin kadın ismi olduğunu karıştırıp durdum.

    - "kadınlar kötülük görmedikçe erkekler hakkında kötü laf etmezler. vicdan, kadına çok yakışır."

    - "ortak dinimiz hürriyet."

    - "zabel'e göre özgürlük, kadının yalnızca kendi özgürlüğü olduğu zaman değerliydi, erkeklere mutluluk verdiği zaman değil."

    - "bazı haberler sokaktan hüzünle geçer, bazı haberler kuş kanadında gelmiş gibi şenliklidir; fakat acı haber bombadır, patlar."

    - "dünyanın verdikleriyle ve aldıklarıyla bir ibret yeri olduğunu düşünen mayreni..."

    - "gelenler, bu diyarın dilini bilmeyen, anadili yunanca olan müslümanlardı. bu halleriyle anadili türkçe olan hıristiyanlarla bir resmin arabı kadar farklıydılar."

    - "insan bir yere kapanır kalırsa hep geleceği düşünür, yükseklere çıktıkça da geçmişi. yükseklerden bakılan şehir gelecek ümidi vermez; hep geçmişi, bir zamanlar orada yaşananları anımsatır. oysa mağaralara kapananların dışarı çıkma, göğe bakma umudu vardır; duvarlar hep geleceği söyler."

    kadınlar kendi cinsel arzularını kışkırtmakta da yadsımakta da benzersizdir. insan ilişkileri onlara arzunun yıkıcılığını erkekten daha keskin bir dille öğretmiştir. bir kadın neden "evet" dediğinin farkındadır ama çoğunlukla neden "hayır" dediğini düşünmez. çevredeki insanlar, kadının bilinçaltı duvarıdır; cinsellikten utanmayı bir marifet gibi yüzünde taşımayı öğrenmiştir kadın.

    "ölüm yaklaştıkça cinsel davranışlar yoğunlaşıyordu; ölen böcek yumurta bırakıyor, ölümle kuşatılmış toplumlarda doğumlar çoğalıyordu."

    "yeni bir dünya kurmalıyız, çocuklarımız bize öğretilen kadınlığı ve erkekliği bilmeden büyümeli."

    son olarak:
    - "miralay ziya bey ve haçik ikinizin arasına karbon kâğıdı koyayım."
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap