118 entry daha
  • sözlük anlamı körelme olduğu halde, dilimize yeni nesillere bu kelimenin "gerçek bir anlamı varmış" diye düşünecek boşluk bile bırakmayacak şekilde net bir biçimde yanlış anlamıyla yerleşmiş olan kelime.
    dumur kelimesi, "kullanılmayan uzvun körelmesi" örneğindeki "körelme" yerine kullanılabilir. bu durumdaki kullanımı, dumura uğramak şeklindedir. kelimenin tıptaki karşılığı atrofidir. dönüşümsüz* bir aktivitedir. günümüzde kullanılmakta olan yanlış anlamı için; "şaşırtıcı bir durumla karşılaşınca zihnin ya da düşüncelerin körelmesi" açıklaması yapılabilecek olsa da, gerçek dumurların geri dönüşsüz olması, yani oluşan değişikliğin ya da hasarın bir daha düzelmemesi, kelimenin yüklenmiş yeni anlamlarını zora sokmaktadır. zihinsel dumurlar oluştuğu şekliyle kalsaydı, yani düzelmeseydi, bugün sokakta birbirinin yüzüne bakıp sırıtmanın ötesine geçemeyen bir nesil olurduk.
    dumura paralel olarak yeni anlamlar yüklenen bir kelime de kopmaktır, ki bu kelimenin onlarca sözlük anlamı arasında bir tek günümüzdeki kullanım şekli yoktur. günümüzde kullanılan yepyeni anlamıyla kopmak kelimesi; yeni terminolojiye de sadık kalarak "komik dumur olayları karşısında gülme krizine tutulmak" diye tanımlanabilir. bu yeni anlamlar silsilesinde olayların sırası önce dumura uğramak, sonra kopmak şeklinde geliştiği için, büyük olasılıkla tesadüfen bir anlamlılık doğmuştur. çünkü doğada dumura uğramış uzuvların da, artık fonksiyonlarını yerine getiremediği ya da beslenemediği için kolayca kopması mümkündür.
55 entry daha
hesabın var mı? giriş yap