aynı isimde "atlanta" başlığı da var
20 entry daha
  • şahane bir eser. belli ki donald glover fx'i ilk sezon ile ikna etmiş ama 2. sezonda kendi istediklerini gerçekleştirmiş. özellikle 2. sezonda her bölümün kendi alt metni olması ve bunu gözümüze sokmadan bir bütünlükte sunuyor olmasına hayran kaldım. her ne kadar "zenci dizisi" tartışmaları yapılsa da ben diziyi daha farklı okuyorum.

    evet ötekileştirmenin nasıl normalleşebileceğini, bu normalleşmeye tepki verirken konuyu istemeden de olsa önemsizleştirebileceğini anlattığı kabul ediyorum. ama bir yandan bunu anlatırken aslıda bu siyah, beyaz ve toplumu oluşturan tüm grupların bir parçası olduğunu sıkıcı olmayan bir şekilde ortaya koyuyor.

    atlanta, ötekileştirmenin sadece monizmin oluşturduğu bir sorun olarak değil, bu sorunun başlamasındaki tetikleyici rolü üstlendiğini, bunu devam ettirenin ise birbirinden farklı bir çok faktör olduğunu üstü kapalı bir şekilde anlatıyor.

    --- spoiler ---

    2. sezon 6. bölümde ise donald glover metaforik mj canlandırmasıyla bir de bizim cenahtan bak demiyor bence. ben bir sanatçıyım bu da benim yorumum diyor. siyahım ya da beyazım ayrımına girmiyor. "ben bunun içindeyim bu da benim konuya olan bakışım"

    2. sezon 7. bölümde instagram üzerinden popüler kültür eleştirisi yapılmış. yani aslında herkesin söylediğini ben de söylüyorum demiştir. lakin bölümün sonundaki "drake is mexican" repliğiyle bölüm biterken bir çeşit alt metin twisti yapmıştır.

    2. sezon 8. bölüm woods'taki alt metin de inanılmaz güzeldir. 7. bölüm bu bölümün resmen tamamlayıcısıdır. alfred instagram ünlüsünü eleştirirken aslında ondan farklı olmadığını fark etmesi. kafasında yarattığı "gerçeklik" tanımının aslında sadece kafasında yarattığı bir tanım olduğunu gerçeklikle karşılaşınca anlıyor. özellikle popüler kültürü eleştiren kişinin konu hakkındaki yetkinliğini sorguluyor bir nevi. "onu eleştirdin ama peki sen?" bu bölümün "zenci dizisi" olduğunu kim söyleyebilir ki?
    --- spoiler ---

    hatta dizi darius üzerinden bile inanılmaz göndermeler yapıyor. true detective 1. sezondaki rust cohle karakteri gibi değil. çünkü orada asıl ürünü cohle bize veriyordu. atlanta ise darius'un aforizmaları üzerinden değil karakterin dizide yer alması üzerinden hallediyor. bak burada gözle görülen var bir de benim anlatmak istediklerim. neyi tüketmek istiyorsan onu seç.

    örnekler böyle uzar gider. bu dizinin tüketicisi kesinlikle anlatıldığı gibi zenci toplulukları değildir. ama siyah toplumu bu diziyi izler. bu dizinin asıl tüketicisi "söylemek istediklerim var"ı dinlemek isteyenlerdir. ilk sezonla fx'i iyi kandırmıştır. sırf 1. sezondan sonra 2. sezonu çekmesi bile fx yöneticileri gibi düşünen insanlara güzel bir göndermedir.

    oğuz atay'ın tam da söylediği budur; #76412095
100 entry daha
hesabın var mı? giriş yap