4 entry daha
  • yetersiz bilgiler ışığında yorum yapılmış, saçma sapan gibi kelimelere maruz kalmış yeniliktir. öncelikle konuya pillerden başlayalım. neden %100 elektrikli araçların günümzde yeterince yaygınlaşamadığına da değinmiş olalım.

    1-piller ilk kez 1700'lü yılların sonlarında icat edilmiş olsa da bu gün kullandığımız ilk gerçek piller 1899 yılında kullanılmaya başlamış. üzerinden 100 yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen pil teknolojisinde aman aman bir noktaya varlılamamış, sadece kullanılan malzeme olarak nikelden lityum'a geçilmiştir. lityum çıkarılması, işlenmesi zor bir element. bu yüzden fiyatları çok yüksek. ayrıca yeryüzündeki rezervleri çok sınırlı. dolayısıyla pil teknolojisinde lityuma alternatif başka bir element bulunmadığı ya da yeni bir elektrik depolama sistemi geliştirilmediği sürece tüm dünyada %100 elektrikli otomobil kullanımını beklemek hayalden ibaret olacaktır.

    2-enerji üretimi nükleer üretim tesisleriyle çok daha verimli ve düzgün yapıldığı sürece çevreci olsa da (bu konuda tartışmayalım lütfen) üretim kadar iletimin de önemli olduğunu unutmamakta fayda var. geçmişte elektrik dağıtım şirketlerine enerji scada sistemleri kurmuş dünyaca global bir şirkette çalışmış biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, başta istanbul, izmir gibi büyük şehirlerde iletim şebekeleri allaha emanet çalışmakta. (buna inanmayanlar yeşillendirsin anlatayım) bu yüzden sağda solda irili ufaklı doğalgaz, kömür, jeotermal santralleri var. ülkenin bir noktasına 10 tane nükleer santral kurabilirsiniz ama iletim hattı bunu kaldırabilecek yeterlilikte değilse bir işe yaramayacaktır.

    bu konuyu uzattım ancak özetle, 80 daireli bir binadaki her eve ait bir elektrikli araç olsa ve bu araçların hepsi aynı gece sarja takılmak istense o mahallenin şebekesi çok yüksek ihtimalle o dakika çökecektir. demem o ki her şeyi hazır alamayız, bireysel olarak enerjiyi üretebiliyor olmamız şart.

    3-sadece hibrit araçların ne eksiği var? sadece hibrit araçlarda çok küçük bir pil kullanılıyor, bu pil elektrikli motorunuzu yavaş akan trafikte max 3-5 km idare edebiliyor.
    hybrid'in küçücük pili bittiği zaman aracınızın normal fosil yakıtlı bir araçtan hiç bir farkı kalmıyor.
    hal bu ki, biraz daha büyük boyutta pil çok daha fazla yakıt ekonomisi ve daha az karbon emisyonu sağlayacaktır.
    tamamen prize bağımlı olmaktansa, uygun zamanda veya zaruri durumlarda prize ihtiyaç duymak çok daha mantıklıdır.

    petrol kaynaklı enerji üretimine tamamen sırt çeviremeyiz, en azından şimdilik.
    yeryüzündeki tüm araçların %100 elektrikli olmasının hayalini kurmak yine şimdilik sadece hayalden ibaret.
    son enty'i bırakan yazarın ideal jeneratör, yakıt optimizasyonu gibi söylemleri de zırvalıktan ibaret. aksini iddia edenin icatlarını bekliyoruz.

    edit:imla
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap