317 entry daha
  • başlamasına yirmi yedi gün kala iyice heyecanlandırmaya başlayan turnuva.

    dünya kupası bambaşka bir şey. çağın en gözde sporunun en gözde organizasyonu. 1930’dan beri ikinci dünya savaşı nedeniyle verilen 12 yıllık aranın dışında dört yılda bir gözleri üzerine çeken büyük heyecan. dünya kupası öncesinde şanssız sakatlıklar geçirerek turnuvada olamayacak olan futbolcuların gözyaşları bile bu turnuvanın ne kadar önemli olduğunu, bir futbolcu için kariyerinin en önemli sahnesi olduğunu göstermeye yetiyor.
    işte artık sayılı günler kaldı 21. kupaya.

    üst üste şampiyonlukların yaşanmadığı ligler veya turnuvalar her zaman için daha çekişmeli olarak kabul edilir. 1993’te yeni adı ve sistemiyle başlayan şampiyonlar ligi de bunlara bir örnek. ta ki geçen yıla kadar son şampiyon kupayı ertesi yıl alma başarısı gösterememişken real madrid son şampiyonların bu makus talihini kırıp 12. şampiyonluğunu kazanmıştı, hatta birkaç gün sonra da üst üste üçüncü şampiyonluk gelebilir. dünya kupası da böyle çekişmeli bir turnuva işte. 1962 yılında son şampiyon olarak kupayı kazanan brezilya’nın ardından üst üste bu kupayı kazanan ülke olmadı. son 13 turnuvanın hiçbirinde son şampiyon kupayı kazanamadı. bakalım real madrid’in şampiyonlar liginde yaptığını almanya rusya’da yapabilecek mi?

    dünya kupası deyince akla gündüz maçları geliyor. yine birçok gündüz maçı izleyeceğiz bu turnuvada. güneş altında gol arayacak takımlar. futbolcuların ve topun gölgesi bile ayrı heyecan verecek. tabi ilerleyen turlarda maçlar gün karardıktan sonra oynanacak ama onların heyecanları da ayrı olacak.

    kupayı daha önce müzesine götürmüş sekiz takımdan sadece biri bu yaz rusya’da olamayacak: isveç’e unutulmaz play-off maçları sonrasında elenen italya. 1970’ten beri 12 yılda bir final gören ve iki finalinden birini de kazanan gök mavilileri arayacak gözlerimiz. fratelli d’italia’yı arayacak kulaklarımız. ama yoklar, onlar da bizler gibi televizyon karşısında olacaklar bir ay boyunca. üç kez final oynamış hollanda da euro 2016’dan sonra bir turnuva daha kaçırmış oldu. güneş altında onların turuncu formalarını görmek güzel olurdu ama onlar da yoklar. son iki copa america şampiyonu şili de gözlerimizin arayacağı bir başka takım. yine renk katabileceğini düşündüğüm abd, fildişi sahilleri gibi ülkeler de yoklar. tabi bu turnuvaları televizyondan izlemeye alışmış olan milli takımımız da.

    dört yıl önce gayet güzel eğlenmiştik ekran karşısında. daha turnuvanın ikinci gününde robben’in casillas’ı çalımlarla geçtiği maçta son şampiyonun 5-1 yenilmesi, kosta rika’nın ölüm grubundan lider olarak çıkması, pinilla’nın brezilya maçında kaçırdığı penaltının görselini vücuduna dövme yaptırması, james’in uruguay maçında attığı harika gol, abd kalecisi howard’ın belçika karşısındaki inanılmaz kurtarışları, brezilya’nın yarım saatte beş gol yeyip almanlara 7-1 mağlup olduğu yarı final maçı, götze’nin ayağından gelen şampiyonluk golü unutulmazlar arasındalar.

    2002’den beri mümkün olduğunca turnuvalardaki tüm maçları izlemeye çalışıyorum. bu turnuva da öyle geçecek, şimdiden 14 haziran’daki rusya-suudi arabistan maçını bekliyorum. tabi öncesindeki görkemli açılış törenini de. umarım 2014’te olduğu gibi gollere doyar ve güzel futbol izleriz. her fırsatta karşılaştırılan çağımızın iki büyük futbolcusundan cristiano ronaldo’nun portekiz’i henüz iki yıl önce avrupanın en büyüğü olmuştu, bu kez de messi’nin böyle bir mutluluk yaşamasını bekliyorum. teknik direktörlerinin dediği gibi futbolun messi’ye bir dünya kupası borcu var. hep sempatik gelen arjantin’in mutlu sona ulaşmasını, kupayı üçüncü kez kazanmasını istiyorum. bakalım neler olacak önümüzdeki iki ay içerisinde.

    final maçı sonrası gelen edit: güneşli bir moskova günü başlayan turnuvanın sonunda an itibariyle madalyalar yağmur altında sahiplerine verililiyor. bir kısmı uykumuzu getirse de çok güzel maçlar izledik, fubol dolu bir ay gelip geçti. fransa ikinci şampiyonluğunu kazanırken beni en çok sevindiren modric'in turnuvanın en iyi oyuncusu seçilmesi oldu. belki daha sonra bu başlık altında uzun uzun yazarım bu kupaya dair unutamadıklarımı. şimdilik fransızların kupa sevincine dönüyorum. 2022 kışında katar'da görüşmek üzere.
897 entry daha
hesabın var mı? giriş yap