2537 entry daha
  • edit: saka yapmiyorum. bu entry'e baslarken dolar 4.77'ydi. bitirdigimde 4.80.

    kufurler yagdirip halen reis diyenleri gordugumuz baslik. sakinles yegenim, sana da anlatiriz bugun neden dolar aniden zipladi.

    simdi senin reisin ingiltere'deyken gitti avrupa ve abd'nin en buyuk finans medya kuruluslarindan birine, bloomberg'e cok kritik bir roportaj verdi. sorulari soranlar gercek gazeteciler olunca, resinin verdigi yanitlarda bir gariplesti. oyle inanilmazdi ki, roportaji yapan gazeteci saskinliktan ayni soruyu, faiz sorusunu 3-4 kez degisik sekilde sordu.

    bu roportaj sonunda yabanci yatirimcilar, finans uzmanlari erdogan'in ekonominin gerektirdigi, defalarca ispatlanmis kurallarini yapmak yerine, kendi kafasindaki kurallari uygulayacagina hem fikir oldular. merkez bankasinin ozerk olmadigina kanaat getirdiler. yani reisinden dunyaya verilen sinyal faiz artmayacagi yonundeydi. merkez bankasinin kendisinden bagimsiz hareket edemeyecegi mesaji anlasildi bu roportajda.

    boyle olunca ne oluyor? yatirimci artan kura karsi merkez bankasindan hamle gelmeyecegine kanaat getirip, daha cok dolar aliyor. piyasada dolar azalinca fiyat yukseliyor. keza bu aksam, tahminimce bir kodaman buyuk bir pump and dump yapti. yani cok buyuk miktar aldi ve satti. sonra yeniden aldi. bir anda 15-20 kurusluk artisi baska turlu aciklamak zor.

    peki ya erdogan cikip, faizlerde duzenlemeye gidecegiz, faiz arttirarak dolarin atesini dusurecegiz deseydi? su an dolari 4.15'e hatta 4.00'e dogru giderken seyrederdik. cunku herkes kar satislarina baslayacakti. kodaman yatirimci da, parasini tl'ye cevirip faize koyacak, kur gerileyecekti. boylece doviz piyasasi biraz nefes alacakti.

    ham maddeni dolarla aldigin, enerjini dolarla aldigin, cari acigini dolarla finanse ettigin yerde, kur yukselirken dusuk faize yonelmek intihar olur. olmakta... turkiye ekonomisi resmen solunum cihazina bagli su anda. bu kadar firma bu kadar dolar borcunu nasil odeyecek? nasil hammadde alacak? bunlari nasil satacak? enflasyon nasil onlenecek? bu neyin inadi, bu neyin kibiri? hayir bunu yasamis ve atlatmis ulkeler var. onlar atlatmak icin ne yaptilarsa sen de onu yapacaksin bu kadar basit.
5474 entry daha
hesabın var mı? giriş yap