16 entry daha
  • tayyip dönemi türkiye'si çağdışı bir devletçi ekonominin en sert uygulandığı ülkelerden biridir. farklı olarak devlet fabrika yapmıyor. inşaat yaptırıyor. hatta kıraathane yaptırıyor.

    içinde bulunduğumuz çağ sanayi çağı değil artık. bilgi çağı. o yüzden devletler artık fabrika kurmuyor. yatırımları ve dev bütçeleri bilimsel araştırmalara ve teknoloji geliştirmesine ayırıyorlar artık. bu çalışmalardan çıkan buluşlar şirketleşiyor ve dünya pazarında rekabet ediyor. silikon vadisinin ve internet'in tarihi gelişimi böyledir mesela.

    bugün amerika'da hem devlet hem de özel sektör mars araştırmalarına yatırım yapıyor mesela. bu araştırmaların dünya tarihine etkisi coğrafi keşiflerle aynı olacak. biz de coğrafi keşifler sırasında kahvede nargile tüttüren osmanlılar gibi millet kıraathanelerinde ahaber izleyip din ve tarikat konuşacağız.

    amerikan devletinin büyük yatırım yaptığı bir alan insan beyni araştırmaları mesela. bu yapay zeka çalışmalarıyla da yakından ilişkili. sen daha taksici mi uber mi kavgası verirken, yerli otomobil imalatını konuşurken adamlar şoförlük dahil birçok mesleği ortadan kaldırmak için büyük yatırım yapıyorlar. arabayı fabrikada kimin ürettiğinin, kimin monte ettiğinin hiçbir önemi yok.

    fikri mülkiyetler, bilgi ve teknonloji gerçek ekonomik zenginliği oluşturuyor bu devirde. devletler de çılgın proje yatırımlarını müteahhitlere değil üniversitelere, araştırma merkezlerine yapıyorlar.

    türkiye'de yapılan devletçilik tartışmaları aşırı demode yani. atatürk ilkelerindeki ve chp'nin altı okundaki o devletçilik bu devirde de çok önemli. ama fabrika açmak anlamına gelmiyor artık. yanlış şeyi tartışıyorsunuz.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap