3 entry daha
  • biraz havada bir tespit. neden? çünkü bu tespitin doğru veya yanlış olduğunu net bir şekilde cevaplamak mümkün değil.

    öncelikle, son filmi ahlat ağacı'nı beğenmeyenler arasındayım (bkz: #77942889).

    yanlış hatırlamıyorsam, ahlat ağacı filminin en başında kültür bakanlığı'ndan maddi destek aldığı yazılıydı. hükumetin yönlendirdiği devlet kaynaklarından faydalanarak siyasi eleştiri yapmak kolay değil, kabul edelim; zira bu film şu an içinde bulunduğumuz dönemi anlattığından (öğretmen atama kurası, kpss, askerlik, iş bulamayan gencin polis / uzman asker olması vs), siyasi eleştiri doğrudan hükumet eleştirisi olarak algılanacaktır. doğrudan ve katı eleştirinin, zaten film endüstrisi pek gelişmemiş, eğlencelik olmayan filmlerin gişede yerlerde süründüğü tr gibi bir ülkede "bir sonraki filminde üçün birini alırsın" tavrı ile cezalandırılacağını da görmezden gelemeyiz. ne yapsın adam? ki, tüm bunlara rağmen, dönem içinde yaşanan sıkıntıları güzel bir şekilde aktardığını, filmin bir yerinde de tv'de binali yıldırım'ın konuşmasına yer vererek gereken yerlere gereken sorumluluğu yüklediğini düşünüyorum. lafın tamamı aptala söylenir. dahası, filmin mesajını mahsun kırmızıgül gibi açıktan, göstere göstere veya yılmaz güney gibi her seviyede insanın anlayacağı ajitasyon yüzeyinde verse zaten o nbc olmaz.

    filmlerinde, özellikle bir zamanlar anadolu'da ve kış uykusu'nda, vermek istediği mesajları ve sistem eleştirilerini çok da iyi bir şekilde ama elbette belli bir birikimi olan kitlenin anlayabileceği derinlikte verdiğini düşünüyorum. heyhat, eleştirileri belli bir entelektüel seviyeyi yakalasa da, bu durum ahlat ağacı'nın vasat bir film olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

    diğer yandan, silmediyse eğer, yukarıda bir başka yazar "nbc, filmlerinde tr'yi eleştirmedi, tr'yi ab'ye şikayet etmedi diye beğenmiyorsunuz" anlamında bir şeyler zırvalamış. o yazar arkadaş hollywood filmlerini neresiyle izliyor, cidden merak ediyorum. zamanım olsa abd'yi eleştiren yüzlerce hollywood filmi yazabilirim buraya ama güncel olan three billboards outside ebbing missouri filminin adını yazarak geçiştireyim bu faslı.

    ekleme: hede, vs.
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap