3494 entry daha
  • 18 haziran 2018 teke tek özel - dünyada eğitim ne düzeyde konulu söyleşide celal şengör ile birlikte değindikleri periyodik cetvel konusu bölümü hem güldürmüş hem de düşündürmüştür.

    ilber ortaylı'nın annesi zamanında ilber ortaylı'ya sen mendeleev cetvelini ezbere bilmiyorsun diye aşağılamış. napcam ezberleyip hocam belki biliyordur demiş. ama şimdi mendeleev cetveli ne diye sorunca çocuklardan bilen çıkmıyormuş. daha mendeleev i duymamışlar diye de ekliyor. herhalde bu aptal amerikalılar bunları periyodik cetvel diye çevirdiler. what mendeleev? what the hell is that? he is jewish mendel derler diyerek de gülüyor.

    programın linki de amme himeti olsun izlemek isteyenlere.

    bu arada, dimitri mendeleyev periyodik cetveli icat eden rus kimyacı. jewish mi bilmiyorum ama.

    edit: @kurmaca adlı yazar arkadaş uyardı, sağolsun. dmitri ivanovich mendeleev olarak yazmıştım ilk entry girerken ismi ve bakınız o durumda boş tabii, çünkü ismin ingilizce yazımı idi o, türkçe yazımı ve rusça orjinali zaten komple farklı. o konuya dikkat etmemişim. bakınız düzeltildi.
    kendisinin açıklaması da güzel aşağıya ekliyorum bilgi olarak:
    @kurmaca: 'zaten kiril alfabesindeki adların latin aflabesi kullanılan dillerdeki yazımı o dildeki okunuşuna en yakın biçimde olur. bu yüzden rus adlarının ingilizce, almanca, fransızca, türkçe, macarca, italyanca, ispanyolca vb. yazımı hep farklıdır.'
2150 entry daha
hesabın var mı? giriş yap